Student

Stress? Dikke kans dat het aan je overtuigingen ligt

‘Mijn doel vanavond is om één persoon iets te leren, want als je de lat lekker laag legt, heb je sneller succes.’ Met die zin opende Meira van der Spa haar lezing voor Studentendesk Rode Kruis Wageningen over burn-out. Het was meteen haar eerste tip om stress te verlagen.
Femke Janssen

©Eva van Schijndel

De lezing, op 19 juni in Forum, was een initiatief van de educatiecommissie van de Studentendesk van het Rode Kruis. Die constateerde afgelopen jaar dat stress een groeiend probleem is onder studenten in Wageningen en besloot hier iets mee te gaan doen. In maart werd een eerste voorlichtingsavond georganiseerd en wegens de grote belangstelling ging die in juni in herhaling. Ook die lezing werd weer goed bezocht: ruim 50 studenten luisterden naar het verhaal van Van der Spa. Zij werkt als Corporate event manager bij de Bongerd in Wageningen en maakte in 2010 mee hoe het is om in het zwarte gat van een burn-out te vallen. ‘Een burn-out is een hard reset van je hele systeem, je moet helemaal opnieuw beginnen.’

Bang voor spinnen

Van der Spa legde uit dat het vaak niet de omstandigheden zijn die tot stress leiden, maar onze persoonlijke overtuigingen. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld stress bij het zien van een spin, omdat ze ‘nou eenmaal bang zijn voor spinnen’. Dat is echter een overtuiging; het loslaten ervan kan een hoop spanning schelen.

Het is daarom goed om jezelf af te vragen hoe realistisch jouw overtuigingen zijn en waar ze vandaan komen, aldus Van der Spa. Vervolgens kun je onderzoeken tot welk gedrag je overtuigingen en de daarop volgende emoties leiden. Zo kan het zijn dat je altijd ja zegt tegen extra werk, omdat je denkt dat je dat hoort te doen en bang bent voor afkeuring als je nee zegt. ‘Uiteindelijk is het veranderen van je eigen gedrag de enige manier waarop je omgeving verandert. Zolang jij geen nee kan zeggen, zal je omgeving je geen werk ontnemen.’

Levensmissie

Van der Spa legde verder uit dat het helpt om een levensmissie te bepalen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat mensen minder stress hebben als ze weten wat ze willen en zich dus niet laten leiden door Jan en alleman.’ Als je helder hebt wat je uit het leven wil halen, wat je doelen zijn en hoe je die wil halen, is het veel makkelijker om hiernaar te leven. stelde ze. ‘Ontdoe je van mensen die je een andere overtuiging proberen op te leggen en vraag je bij alles af: draagt dit bij aan mijn missie? Zo niet, dan is het ballast. Wees de baas van je eigen tijd.’

Tips

De lezing eindigde met zes tips: 1. Zeg nooit meteen ja, gun jezelf bedenktijd; 2. Besef dat we weinig échte controle hebben en dat dat niet erg is; 3. Durf dingen onbelangrijk te vinden; je bent maar 7.626.737.176ste deel van de oplossing voor wereldproblemen; 4. Doe dingen die je leuk vindt; 5. Hecht alleen waarde aan jouw beoordeling van jezelf en niet aan die van anderen; 6. ‘Neem je eigen gevoel ontzettend serieus. Niets is zo belangrijk en relevant als je eigen gevoel, stress is een belangrijk signaal en daar moet je wat mee.’

De educatiecommissie van de Studentendesk Rode kruis Wageningen gaf na afloop van de lezing nog extra informatie. Zo kunnen studenten die stress of psychische problemen met een decaan praten en/of naar een studentenpsycholoog van WUR. En ook bij het Startpunt van de gemeente Wageningen kunnen hulpverleners meedenken over de oplossingen voor persoonlijke problemen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.