Organisatie
Opinie

Wat lees je deze zomer?

De vakantie staat voor de deur, het ideale moment om met je neus in de boeken te duiken. Resource belde WUR-medewerkers die dit studiejaar in het nieuws waren en vroeg welke boeken zij deze zomer, na alle artikelen en studieboeken, nog meer gaan verslinden. Hebben ze gouden tips? Of guilty pleasures?
Roelof Kleis,Tessa Louwerens,Linda van der Nat

tekst Roelof Kleis, Tessa Louwerens en Linda van der Nat illustratie Henk van Ruitenbeek

Dolf WeijersHoogleraar Biochemie, ontrafelde het mysterie van planthormoon auxine

‘Een guilty pleasure zou ik het niet willen noemen, maar ik gebruik mijn vakanties altijd om een stapel misdaadromans te lezen. Door het jaar heen lees ik me helemaal suf in de artikelen en voorstellen, altijd met een concreet doel. Het is heerlijk om in vakanties “zinloos” te lezen. Op 17 juli komt het nieuwste boek uit van Daniel Silva, één van mijn favoriete thrillerschrijvers. Daar verheug ik me nu al op. Grappig genoeg merk ik trouwens dat het lezen van romans met korte hoofdstukken en cliffhangers niet geheel nutteloos is. In mijn artikelen en onderzoeksvoorstellen probeer ik ook na te denken over de spanningsboog en verhaallijn. Ik probeer mijn eigen stukken elementen van een spannend boek mee te geven, in de hoop dat een lezer of beoordelaar het stuk moeilijk weg kan leggen en vol verwachting de volgende paragraaf wil lezen.’

Han ZuilhofHoogleraar Organische Chemie, sinds kort fellow bij de Royal Society of Chemistry

‘Bij mijn 25-jarig ambtsjubileum kreeg ik van mijn leerstoelgroep China. A History van John Keay. Vanwege mijn professionele en persoonlijke link met dat land (Zuilhof werkt ook aan de Tianjin University en heeft een adoptiezoon uit China, red.), wil ik daar heel graag meer van weten. Ik neem ook twee dikke pillen mee van Ian W. Toll, Pacific Crucible en The Conquering Tide, over de Tweede Wereldoorlog in Azië. Ik weet daar weinig van, maar vind geschiedenis heel boeiend. En voor het aanvoelen van de cultuur daar is die geschiedenis nog steeds heel relevant. Daarnaast ga ik How old is the universe van D. Weintraub herlezen. Wat literatuur betreft staat Het saffieren boek van Gilbert Sinoue op de rol. Heel rustig, verhalend proza. Of mijn vrouw me dat allemaal láát lezen is natuurlijk de vraag…

Eveline VerhulstUniversitair docent bij het Laboratorium voor Entomologie, kreeg een Vidi-beurs vor onderzoek naar sekseverschillen bij wespen

‘Vroeger las ik heel veel, maar ik moet zeggen dat ik de laatste tijd helaas erg weinig aan lezen toekom. Zowel literatuur voor mijn werk als luchtiger leesvoer schiet erbij in. Het is ook een kwestie van prioriteiten stellen, maar dan komt dit toch lager op de lijst. Ik ga deze zomer niet op vakantie, maar alleen dagjes weg. Mocht ik tijd vinden, dan wil ik nog graag het boek De uitvinder van de natuur lezen, over het leven en de expedities van de ontdekkingsreiziger en wetenschapper Alexander von Humboldt. Die kreeg ik onlangs cadeau.’

Henry van den BrandTeacher of the Year 2018

‘Ik ga altijd net voor de vakantie naar kringloopwinkel Dorcas in Barneveld. Groot aanbod, kleine prijsjes. En dan neem ik een stapel van de betere literatuur mee. Dat kunnen romans zijn, maar dat hoeft niet. Verschillende schrijvers zijn welkom, maar Geert Mak is wel heel prettig. Een mooie stijl van schrijven, en dat gecombineerd met geschiedenis. Het laatste boek dat ik heb gelezen was ook van Mak: De levens van Jan Six. Overigens niet zijn beste boek. In de vakantie lees ik veel. Laptop uit, lekker lezen. Daar vermaak ik me uitstekend mee. Maar goed, welke boeken het dit keer worden, kan ik dus nu nog niet vertellen. Werk zal het in ieder geval niet zijn. En wat iedereen eens zou moeten lezen? QB VII van Leon Uris.’

Mihris Naduthodi

Promovendus bij Bioprocestechnologie en winnaar van de Scriptieprijs 2017Het komt zelden voor dat ik een boek of een artikel lees dat niet vakinhoudelijk is. Ik ga liever reizen in mijn vrije tijd. Voor ik op vakantie ga, lees ik wel altijd reisverhalen over de plek waar ik heenga. Dan begrijp ik de achtergrond en de betekenis van die plek beter, waardoor ik meer van mijn vakantie geniet. Deze zomer wil ik het noorden van India bezoeken als ik naar huis ga. Ik ben al op zoek naar reisverhalen over dat gebied. De laatste roman die ik heb gelezen was Randamoozham van M.T. Vasudevan Nair. Het is historische fictie over mythologie en geschreven in mijn moedertaal Malayalam. Het verhaal gaat over het Indiase epos Mahābhārata uit het oogpunt van een van de hoofdpersonages, Bhima. Het is een avontuurlijk en spannend boek voor mensen die van Indiase mythologie houden.’

Lisa Becking

Universitair docent bij Dierwetenschappen en onderzoeker bij Wageningen Marine Research, begon onlangs de WUR-brede boekenclub On the same page ‘In de zomer probeer ik altijd twee weken echt vrij te nemen, helemaal offline, op Menorca. Het enige wat ik dan doe is lezen, een beetje schrijven, koken en tot laat in onze tuin dineren met vrienden. Ik neem vijf boeken mee deze keer, waaronder Barracoon: the story of the last black cargo van Zora Neale Hurston, het verhaal van een van de laatste slaven die uit Afrika naar Amerika is ontvoerd. Dit was een droevig jaar voor de literatuur: Tom Wolfe en Philip Roth zijn overleden. Roth is een van mijn grootste literaire helden, ik heb alles van hem gelezen. Ik denk dat ik een van zijn boeken zal meenemen om uit nostalgie te herlezen, misschien Human Stain of American Pastoral. Wolfe is ook een held – als tiener vond ik de Electric Koolaid Acid Test gewéldig.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.