Organisatie
Nieuws
Onderzoek

Spinozaprijs voor microbioloog John van der Oost

John van der Oost, persoonlijk hoogleraar Microbiologie, heeft vandaag een Spinozapremie ontvangen van NWO. De Spinozaprijs is de hoogste onderscheiding in de wetenschap in Nederland.
Albert Sikkema

© Rafaël Philippinen, NWO

Wetenschapsfinancier NWO heeft de winnaars zojuist bekendgemaakt tijdens wetenschapsfestival Bessensap in Amsterdam.Van der Oost kreeg de premie – 2,5 miljoen euro – voor zijn uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk aan de CRISPR-Cas technologie waarmee wetenschappers en bedrijven heel gericht genen kunnen verwijderen, toevoegen en veranderen. Hij is een van de grondleggers van deze gene editing.

Negen jaar geleden

NWO reikt de Spinozaprijs sinds 1995 uit. Eerdere Wageningse winnaars zijn aquatisch ecoloog Marten Scheffer, entomoloog Marcel Dicke en Willem de Vos, ook verbonden aan microbiologie. Maar de laatste winnaar was alweer negen jaar geleden.

De andere drie Spinoza-premies werden uitgereikt aan Anna Akhmanova, hoogleraar cellulaire dynamica in Utrecht, Marileen Dogterom, hoogleraar bionanoscience in Delft en Carsten de Dreu, hoogleraar sociale en organisatiepsychologie in Leiden.NWO reikte vandaag ook een nieuwe prijs uit, de Stevin-premie, voor wetenschappers met veel maatschappelijke impact. Die ging naar terrorisme-expert Beatrice de Graaf, hoogleraar Internationale en politieke geschiedenis in Utrecht, en naar Marion Koopmans, hoogleraar Virologie in Rotterdam en kenner van zoönosen.

John van der Oost over zijn onderzoek

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.