Student

Hardlopen met (en als) slechtzienden bij Running Blind clinic

Hardlopen is niet zo heel moeilijk, maar hoe moet dat als je blind of slechtziend bent? Tijdens het GNSK gaf de stichting Running Blind een clinic waarbij studenten dat konden ervaren.
Liza van Kapel

© Running Blind

De stichting Running blind stimuleert mensen met een visuele beperking mee te doen aan hardlopen, wandelen en nordic walking. Dit niet alleen om het fysieke welzijn te verbeteren: ‘Ook het sociale aspect is heel belangrijk’, legt Jan Wapenaar van Running Blind uit. ‘Door mee te doen met een activiteit als hardlopen, krijgen mensen meer sociale contacten.’ Daarbij speelt de maatschappij ook een rol: ‘Wij proberen mensen bewust te maken van de beperkingen die iemand ondervindt, en hen te motiveren buddy te worden.’

Bril

Een groepje studenten dat pauze heeft tussen het frisbeeën door verzamelt zich. Sommigen worden gekoppeld aan iemand van Running Blind met een visuele beperking, de rest zet al snel zelf een bril op. Verschillende brillen bootsen verschillende beperkingen na: van vlekken in het beeld, tot volledig blind. Elke slechtziende krijgt een lintje en een buddy, en de clinic begint met de duo’s aan elkaar te laten wennen en vertrouwen te krijgen. Daarna volgt een aantal oefeningen om aan de motoriek te werken. Evenwicht zonder zicht blijkt erg moeilijk: er vallen regelmatig mensen om. Ook oriëntatie is lastig (‘staan wij nu aan het begin van de rij?’).

© Running Blind

Na de oefeningen is de ultieme test een parcours dat is uitgezet over de 400 meter atletiekbaan. Al rennend moeten er bochten worden gemaakt, moet er geslalomd worden en over hindernissen gesprongen, allemaal met alleen de signalen van de buddies als aanknopingspunt. Veel deelnemers nemen het zekere voor het onzekere en springen heel hoog, maar iedereen komt heelhuids bij de finish.

Lastig

De studenten vonden het leuk, maar ook lastig. Bij een rondvraag wordt vooral gezegd dat volledig vertrouwen moeilijk is. Maar ook het begeleiden blijkt lastig: ‘Ik ben zelf nogal chaotisch met dingen uitleggen, dus dan is iemand begeleiden wel lastig,’ aldus Nikolai Bentvelzen, die het frisbee-team uit Tilburg coacht. ‘Ik vond het makkelijker om blind te zijn dan om iemand te leiden.’

© Running Blind

De slechtzienden die begeleid werden, vonden het ook een leuke ervaring: ‘Ik vind het heel erg leuk om te merken hier dat jongeren hierin geïnteresseerd zijn,’ aldus Erik Loijenga van Running Blind. ‘Ze waren heel betrokken in het begeleiden, en ik kan zelf ook wel makkelijk aangeven wat ik wel en niet wil. En ik heb nog een beetje zicht, dus dat hielp ook mee.’

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.