Wetenschap

Schimmeljurken en paddenstoelschoenen

Een schimmeljurk met bijpassende schoenen van paddenstoelenleer? Het kan. Dit weekend start de State of Fashion, een tentoonstelling van 7 weken waar ook de bijzondere creaties van het WUR Circular Fashion Lab te zien zijn.
Tessa Louwerens

Schoenen gemaakt van paddenstoelen. Dit paar is ontworpen door schoenontwerper Luc Aarts en is het eerste prototype van Mylium. © Iris Houthoff

‘Na olie is textiel de meest vervuilende industrie’, zegt Kim Poldner, universitair docent en onderzoeker bij Bedrijfskunde en tevens coördinator van het Circular Fashion Lab bij WUR. In het lab werken onder meer studenten van WUR en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten samen met ontwerpers aan schone, duurzame kleding.

En dat is nodig want de kledingverkoop is in vijftien jaar verdubbeld, naar meer dan 100 miljard stuks in 2015. Tegelijk dragen consumenten hun kleren minder vaak. Meer dan 70 procent van die kleding wordt uiteindelijk verbrand of gestort in plaats van hergebruikt. Eerdere inspanningen van de industrie, zoals ontwikkeling van biologisch katoen, zijn volgens Poldner zeker goed, maar niet voldoende. ‘Het is tijd voor de volgende stap, als de mode-industrie circulair wil worden, moet deze radicaal veranderen.’

Momenteel gebruiken de grondstoffen van de mode-industrie veel water en chemicaliën en worden er bergen afval geproduceerd door onze hoge consumptiesnelheid.

Iris Houthoff, docent Bio Process Engineering

Een voorbeeld is het ontwikkelen van nieuwe materialen, zoals een jurk van schimmels of schoenen van paddenstoelen. De schoenen zijn gemaakt van mycelium, een materiaal in schimmeldraden en paddenstoelen. ‘Qua gevoel doet het denken aan zowel leer als kurk’, vertelt Iris Houthoff, docent Bio Process Engineering. Samen met designers en wetenschappers van met name de Plant Breeding groep, werkte ze aan het nieuwe materiaal dat Mylium heet.

Veganische schoenen

Mylium is een stuk duurzamer dan de huidige materialen, vertelt Houthoff. ‘Momenteel gebruiken de grondstoffen van de mode-industrie veel water en chemicaliën en worden er bergen afval geproduceerd door onze hoge consumptiesnelheid. De productie van mylium is een natuurlijk proces en er komen geen schadelijke stoffen bij kijken.’ Het resultaat is een veganistisch materiaal dat gegroeid is op biomassa reststromen en minimaal water verbruikt. De schoenen zijn ook volledig biologisch afbreekbaar, vertelt Houthoff. ‘We moeten nog testen of ze ook composteerbaar zijn, maar dat is wel ons streven.’ Ze zijn nu nog niet gemaakt om op te lopen. ‘Het doel van deze expo is om onze visie uit te dragen en bezoekers te laten zien waar we naartoe werken.’

Ook Poldner is enthousiast. ‘Circulaire mode heeft absoluut de toekomst.’ Maar dat kost volgens haar wel tijd. De consument moet zich ook bewust worden. Recyclen kennen we wel, maar kleding die je op de composthoop kan gooien is nog even wennen’.

De paddenstoelen schoenen en andere kledingontwerpen van het WUR Fashion Lab zijn vanaf 1 juni zeven weken lang te zien tijdens de State of Fashion tentoonstelling in Arnhem.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.