Organisatie

Dader Forum-incident was ontoerekeningsvatbaar

De buitenlandse student die op 18 januari in Forum een medestudent met een kam stak en Resource-journalist Roelof Kleis verwondde, was ontoerekeningsvatbaar. Dat stelde de officier van justitie op 30 mei in de rechtbank te Arnhem. Daarom krijgt hij vermoedelijk geen straf.
Albert Sikkema

De hal van Forum werd tijdelijk afgezet nadat een student daar op 18 januari twee mensen had aangevallen. © Guy Ackermans

De buitenlandse student M. had een psychose toen hij in Forum wild om zich sloeg, stelde een psycholoog vast die de verdachte na zijn daad onderzocht. De uit Colombia afkomstige M. had ruzie gekregen met een medestudent om het niet teruggeven van diens sleutel, nadat hij eerder op de kamer van de medestudent had gelogeerd. Toen die medestudent in Forum nogmaals zijn sleutel terug vroeg, flipte de verdachte. Hij stak de medestudent met de achterkant van zijn kam in diens oog. Daarmee bracht hij ‘zwaar lichamelijk letsel’ toe, volgens de officier van justitie.

Egyptologie

Toen omstander Roelof Kleis de ruzie wilde sussen, kreeg hij een klap. Daarna rende de Colombiaan het gebouw uit en werd hij gevonden in een sloot nabij de campus, met een capuchon over zijn hoofd. Bij zijn arrestatie, waarbij hij dingen murmelde over kippen en Egyptologie, probeerde hij een agent te bijten. De verdachte kon tijdens de rechtszitting niet goed verklaren wat hij had gedaan. M. erkende zijn daad, maar gaf aan dat de medestudent was begonnen met vastpakken en duwen en dat hij zich bedreigd voelde.

De psychose werd verder ingekleurd door een medewerker van de Universiteit Utrecht waar M. ook studeerde. De dag voor het incident was hem de toegang tot het lab in Utrecht ontzegd door die medewerker, omdat M. een verwarde indruk maakte en de medewerker een onveilig gevoel kreeg.

Stress en drugs

Tijdens de zitting werd ook duidelijk hoe de psychose van M. was ontstaan. Hij had veel stress wegens geldproblemen en problemen met het afronden van een verslag. Die geldproblemen zouden verband houden met een verhuizing naar Ede, maar mogelijk ook met veelvuldig gebruik van alcohol en cocaïne. M. zelf ontkent dat gebruik, maar de aangevallen medestudent en een psychiater in Colombia verwijzen ernaar. Hoewel M. tijdens het incident geen drugs had gebruikt, zou de combinatie van stress en drugs hebben geleid tot een ziekelijke stoornis: psychose met wanen.

Dit is belangrijke informatie voor Wageningen University, die M. een jaar lang de toegang tot de campus heeft ontzegd. Begin volgend jaar loopt die ontzegging af en wil M. – die nu in Colombia woont – zijn Wageningse studie vervolgen, stelde hij op de zitting. De universiteit wil hem weer toelaten, op voorwaarde dat hij is genezen. Dan is dus een grondige check nodig of M. opnieuw een gevaar kan vormen voor zijn omgeving op de universiteit.

Smartegeld

De medestudent die M. neerstak was niet aanwezig op de zitting, maar zijn advocaat diende een vordering in voor geleden kosten en schade. Zo moest het slachtoffer extra ziektekosten maken in zijn vaderland Costa Rica, loopt hij studievertraging op en eiste hij smartegeld vanwege psychische klachten.

De rechter doet over twee weken uitspraak over deze vordering en het voorstel om M. te ontslaan van rechtsvervolging.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.