Organisatie
Cultuur

‘Must Leave’ waterkever officieel welkom geheten op de campus (fotoserie)

Woensdagmiddag is het kunstwerk ‘Must Leave’ feestelijk onthuld. Na speeches van bestuursvoorzitter Louise Fresco en hoogleraar Marten Scheffer werd de ‘Ode to Diversity’ gespeeld door muzikanten van WSKOV en de Ontzetting, om de waterkever officieel welkom te heten op de Campus. Een impressie.
Luuk Zegers

Drukte rond de vijver tussen Orion en Forum, waar het kunstwerk werd onthuld.© Luuk Zegers

De ‘kever’ is de sculptuur ‘Must Leave’ van de Deense kunstenaar Vang Iversen. De opvliegende kever verbeeldt de migratie en de vernieuwing die dat met zich meebrengt.

Tweedejaars student moleculair levenswetenschapper Rutger Bosch is altviolist bij WSKOV en speelde mee in het orkest dat de ‘Ode to Diversity’ ten gehore bracht. Hij vindt de kever ‘een goede toevoeging aan de campus.’ Ook de boodschap van Must Leave vindt hij passend. ‘Mensen verlaten hun huis om hierheen te komen. En dan moeten ze nog een keer gaan: uit hun comfortzone, de wetenschap in. Vanaf wat ze weten, het onbekende in.’

(tekst gaat verder onder de fotoserie)

Unveiling the Beetle

PhD-student Celbiologie en Immunologie Mirelle Geervliet is blij met de kever: ‘Een keer iets anders dan al die abstracte kunst.’ Hugo de Vries, PhD-kandidaat bij Microbiologie, sluit zich daarbij aan. ‘Deze soort kever voelt zich goed thuis in een vijver, maar hij heeft ook vleugels om mee naar een andere plek te kunnen vliegen. De boodschap is dat mensen, door naar nieuwe plekken te gaan hele mooie dingen kunnen doen.’

Indrukwekkend

Biologie studente Yanina Willet vond Louise Fresco’s speech indrukwekkend. ‘Een mooi verhaal over hoe kunst en de wetenschap van elkaar verschillen, maar elkaar toch kunnen versterken.’ Willet is blij met de kever. ‘Natuurlijk. Ik ben toch bioloog.’ Wel vond ze het jammer dat het kunstwerk al een tijdje zichtbaar was. ‘Als onthulling verwacht je toch dat ze een doek van de kever aftrekken. Dat was spannender geweest.’

De Italiaanse Francesco Longhini is masterstudent Plant Sciences. ‘Ik vind de kever geweldig. Ik heb een vak bij Entomologie gevolgd en als je het mij vraagt is deze kever goedgekeurd. Longhini genoot van de speeches, vooral de stukken over uit je comfort zone gaan. ‘Het is niet gemakkelijk alles wat je hebt achter te laten, maar je krijgt zoveel mogelijkheden als je het wel doet. Je kunt je eigen weg vinden.’

Lees meer

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.