Organisatie

Louise Fresco herbenoemd als voorzitter raad van bestuur WUR

Louise Fresco (1952) blijft nog vier jaar aan als voorzitter van de raad van bestuur van WUR. Dat heeft de raad van toezicht bekendgemaakt. In de komende periode wil ze de relevantie van WUR verder vergroten.
Anton van Elburg

Beeld: ©Adrie Mouthaan

Gefeliciteerd met de herbenoeming. Wat heb je de afgelopen vier jaar bereikt?

Louise Fresco: ‘Er liggen grote dossiers in het hart van ons werkveld. Vanaf dag één heb ik me daarom ingezet om de dialoog met de samenleving te voeren. Waardecreatie was ook een belangrijk punt. We zijn in meer landen actief en hebben met meer partijen banden aangeknoopt. Daarnaast heb ik me in het kader van One Wageningen hard gemaakt voor het versterken van de band tussen de eenheden, maar ook tussen de fundamentele en toegepaste wetenschap. Persoonlijk ervaar ik het werken hier echt als teamwork. Niet alleen met de mensen direct om me heen. Ik voel me echt op mijn plek. Ik kan besturen vanuit de inhoud, omdat ik die overzie en met mijn strategische invalshoeken en internationale ervaring meerwaarde kan bieden.’

Wat is je plan voor de komende tijd?

‘Dit jaar moeten we belangrijke keuzes maken in het strategisch plan. Het is een cruciale tijd waarin er veel verandert rondom WUR. De manier waarop de samenleving kijkt naar de food- en agrosector is de laatste jaren sterk veranderd. Wij moeten ons daartoe verhouden en ons bijvoorbeeld niet alleen op het standpunt stellen dat de wetenschap gelijk heeft. We moeten aangeven wat de consequenties zijn van bepaalde maatschappelijke keuzes. Opties aangeven voor politiek en maatschappij. Daarnaast is de geopolitieke context veranderd. Denk aan Brexit, de opkomst van China. Welke invloed gaat dat hebben op regulatie van bijvoorbeeld genetische modificatie? Verder ligt de vraag voor hoe het onderwijs gaat veranderen. Blijven we ons richten op de groep van 18 tot 22 of richten we ons op iedereen die levenslang wil leren?’

Waar staat WUR over vier jaar?

‘Intern gezien moet One Wageningen nog sterker staan. Dat is een kwestie van cultuur. We moeten ons afvragen hoe we elkaar meer kunnen versterken, want door synergie creëer je meer impact. Extern gezien moet de relevantie van WUR verder vergroot worden. De maatschappij staat voor zulke belangrijke transitievraagstukken rondom landbouw, voedsel en energie. Geld is daarin niet de beperkende factor, maar wel de vraag hoe je die transitie vormgeeft. WUR kan daarin een rol spelen door te komen met goede opties. En uiteraard moeten we qua onderzoek en onderwijs ook gewoon wereldtop blijven. Maar dat spreekt vanzelf.’

Louise Fresco werd op 1 juli 2014 benoemd als voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & Research als opvolger van Aalt Dijkhuizen. Zij was op dat moment universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en bekleedde een aantal maatschappelijke functies. Daarvoor was zij werkzaam bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome, waarvan de laatste zes jaar als Assistant Director-General.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.