Student

Baanwielrenner Steffie van der Peet wil doorbreken dankzij sportbeurs

Biologiestudent Steffie van der Peet hoopt de komende jaren door te breken in het baanwielrennen op de korte afstand. De sportbeurs van het Wagenings Universiteitsfonds, die ze dinsdag ontving, wil ze gebruiken om meer wedstrijden te kunnen rijden.
Stijn van Gils

© Guy Ackermans

‘De uitreiking van de beurs was heel bijzonder’, vertelt de achttienjarige biologiestudent. De ceremonie gaf volgens haar een intiem moment van erkenning. Maar ook het geld, 1500 euro, kan ze goed gebruiken. ‘Ik heb nu al een lening om mijn materiaal te kunnen betalen, maar liever leen ik niet te veel. Baanwielrennen is een dure sport en sponsors komen pas wanneer je al helemaal doorgebroken bent’, legt ze uit.

Elite

En volledig doorgebroken is de eerstejaarsstudent nog niet. Wel hoorde ze tot voor kort bij de top van de junioren. Op het wereldkampioenschap voor junioren in 2017 werd ze nog tweede op het onderdeel keirin; een korte groepsrace waarbij het tempo langzaam oploopt. Sinds dit jaar heeft ze het kamp van de junioren verlaten en maakt ze onderdeel uit van de categorie ‘elite’; de echt professionele klasse. ‘Ik train nu met een groep van vijf meiden. Daar ben ik nog niet de beste. Ik begin weer onderaan, maar wil snel doorstomen.’ Volgend jaar hoopt Van der Peet zich te plaatsen en liefst ook medailles te winnen bij het Europees kampioenschap voor onder de 23 en wereldkampioenschap elite. ‘Dat laatste is misschien wel heel hoog gegrepen, maar ik heb torenhoge ambities.’

Ik begin weer onderaan, maar wil snel doorstomen

Steffie van der Peet

Het geld van de sportbeurs wil ze vooral gebruiken om de deelnamekosten voor grotere wedstrijden te betalen. Daarmee hoopt ze meer wedstrijdervaring op te doen om zo haar prestaties te verbeteren. Meedoen aan grotere wedstrijden vindt Van der Peet altijd bijzonder. ‘Natuurlijk ben je zenuwachtig, maar het geeft zo’n kick. Alleen de warming-up al. Je probeert jezelf op te peppen en bedenkt: straks ga ik ze allemaal vermoorden. De wedstrijd daarna is behoorlijk tactisch. Je moet de anderen heel goed in de gaten houden en in een milliseconde beslissen om te versnellen of niet.’

Zussen

De specialiteit van Van der Peet is de sprint, waarbij ze het beste presteert op afstanden tussen de 200 en 500 meter. ‘Vroeger fietste ik op de weg, samen met mijn zussen. Al snel bleek dat ik het moest hebben van de sprint en uiteindelijk ben ik gaan baanwielrennen.’

Voor dat baanwielrennen heeft ze nu alles over. Ze woont op sportcentrum Papendal bij Arnhem en koos mede voor een studie in Wageningen omdat de universiteit hier een goed sportbeleid heeft. Toch wist ze wel haar bindend studieadvies te halen. Wat ze uiteindelijk met haar studie wil, weet ze nog niet. ‘Het is zo breed en tot nu toe vind ik alles leuk.’

De beurs die Van der Peet ontving wordt jaarlijks uitgereikt aan maximaal twee WUR-studenten. De beurs wordt uitgekeerd door het Niels Smith Fonds, dat in beheer is bij het Wagenings Universiteitsfonds. Het fonds is vernoemd naar de uit Wageningen afkomstige Niels Smith, een getalenteerd voetballer die op zijn vijftiende overleed. Zijn moeder stelde vervolgens het fonds in om andere getalenteerde sporters te helpen.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.