Wetenschap
Landbouw

Promovendus maakt eierraaprobot in eigen bedrijf

Bastiaan Vroegindeweij ontwikkelde als promovendus een prototype van een eierraaprobot. Nu wil hij de robot praktijkrijp maken in zijn eigen bedrijf.
Albert Sikkema

Bastiaan Vroegindeweij test de robot met Sam Blaauw © LivestockRobotics

Vroegindeweij promoveerde op 10 april op de ontwikkeling van een eierraaprobot bij WUR, maar hij zit al twee jaar in de Starthub voor beginnende bedrijfjes op de Wageningse campus. Met het bedrijf Livestock Robotics probeert hij de eierraaprobot praktijkrijp te maken.

Route

Al in december 2015 had hij een robot ontwikkeld die kon rijden in een kippenstal en eieren kon rapen. Daarmee had Vroegindeweij het proof of concept geleverd, maar de robot was verre van foutloos. Praktijkproeven met de robot wezen uit dat het apparaat bijna 50 procent van de eieren in één keer goed opraapte. Een kwart van de eieren zag de robot wel, maar hij nam een verkeerde route om ze te pakken en kwam daardoor op de verkeerde plek. Nog eens 10 tot 15 procent van de eieren zag de robot niet en in 5 procent van de gevallen miste de robot de eieren omdat hij te laat de eierraper liet zakken.

Accu

Vroegindeweij wist dat hij de robot met beperkte aanpassingen kon verbeteren tot een ‘vangstpercentage’ van 75 procent. Maar er waren nog andere problemen. De accu van de robot raakte snel leeg en hij was niet in staat om zichtzelf op te laden. Ook was de wielaandrijving niet optimaal en merkte de robot niet dat ie tegen een paal of voerbak aanreed, dus waren er extra sensoren nodig. In de zomer van 2016 maakte de promovendus daarom twee grote beslissingen: hij ging de robot opnieuw from scratch opbouwen en hij ging een eigen bedrijf starten.

Ontwikkelrisico’s

Pluimveehouders hebben interesse in zijn vinding, weet Vroegindeweij, wiens vader een groot pluimveebedrijf heeft. ‘Nu moet de boer de eieren rapen in alle hoeken en gaten van de stal; dat is geen prettig werk.’ Maar hij heeft nog geen investeerders gevonden om de robot praktijkrijp te maken. ‘Veel toeleveranciers in de pluimveesector hebben geen kennis van robots en kunnen de ontwikkelrisico’s lastig inschatten’, stelt hij. ‘En investeerders willen pas financieren als het apparaat al bijna op de markt is.’ Maar Vroegindeweij gaat onverdroten door met het schrijven van businessplannen en financieringsaanvragen.

Prototype

De afgelopen twee jaar rondde hij zijn proefschrift af, waarop hij op 10 april promoveerde, en werkte hij ondertussen aan de nieuwe eierraaprobot met onderzoeker Sam Blaauw van Agrarische Bedrijfstechnologie en een handvol studenten. ‘Vorig jaar hadden we een nieuw prototype klaar. Deze zoekt zelf een oplaadpunt als de accu bijna leeg is en merkt dat-ie ergens tegenaan rijdt. De robot weet nu: waar ben ik, waar moet ik heen, wat kom ik tegen en hoe goed doe ik mijn werk?’

Test

Vroegindeweij testte het nieuwe type onlangs in een kippenstal, maar toen ging een sensor stuk. ‘We weten nu dat het nieuwe prototype daar kan rijden, maar voor het testen van de autonome besturing moeten we nog een keer terug. Het is niet gemakkelijk, maar we komen er wel’, zegt de ondernemer. Hij heeft nog twee jaar en een half miljoen euro nodig om een eierraaprobot te maken die goed functioneert in de praktijk, schat hij in.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.