Wetenschap

Discovisjes vangen bij IJmuiden (fotoserie)

Krabbenpoten, slijmerige alen en stekelige baarsjes. Afgelopen zaterdag, op Wereldvismigratiedag, hielp jong en oud mee met het legen van de fuiken bij de haven van IJmuiden.

© Tessa Louwerens

Het evenement werd georganiseerd door Wageningen Marine Research en Visserij Service Nederland (VSN) en is onderdeel van grootschalig vismigratieonderzoek.

Zo’n 900 ‘discovisjes’ zwemmen namelijk de komende weken door het Noordzeekanaal. Het zijn jonge glasaaltjes die onderzoekers van Wageningen Marine Research afgelopen maandag 16 april hebben gevangen bij IJmuiden. De onderzoekers hebben de visjes voorzien van een fluorescerend stipje en vervolgens weer losgelaten. Door de visjes later weer te vangen kunnen de onderzoekers meten hoe snel ze zijn en via welke route ze zich over het kanaal verspreiden.

Naast de sluizen was er ook nog gelegenheid om één van de vispassages bij het boezemgemaal in Halfweg te bekijken. Die passages worden speciaal aangelegd zodat de vissen kunnen passeren naar het zoete binnenwater waar ze opgroeien.

Bekijk hier de fotoserie:

Wereld vismigratiedag

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.