Student

Hoe trekt WUR jong talent aan?

Terwijl veelbelovende jonge medewerkers van tijdelijk contract naar tijdelijk contract hoppen, vergrijst WUR. Dat moet veranderen, vindt een werkgroep die nadenkt over het nieuwe strategische plan van WUR. Hoe halen we talentvolle jonge mensen binnen en zorgen we dat ze blijven?
Tessa Louwerens,Albert Sikkema

Illustratie Henk van Ruitenbeek

Marion Kemperman

Communicatiemedewerker Onderwijs en Studentzaken

‘Wat ik fijn vind aan werken bij WUR is de vrijheid die ik krijg. Ik kan bijvoorbeeld mijn eigen tijd indelen en met nieuwe ideeën komen. Ik ben trots op mijn werk, maar ook onzeker omdat ik na bijna zes jaar nog geen vast contract heb en dit contract nog maar één keer verlengd kan worden via het uitzendbureau. Er wordt wel gesproken van een vaste aanstelling, maar tot nog toe zonder resultaat. Ik heb het gevoel dat ik niet 100 procent WUR ben, terwijl ik mij wel 100 procent inzet. Door de jaren heen heb ik veel kennis opgedaan en een behoorlijk netwerk opgebouwd, voor de organisatie lijkt het mij ook zonde om dit kwijt te raken. Daarnaast is het lastig om informatie vinden over bijvoorbeeld loopbaanontwikkeling binnen WUR. Dat mag wat mij betreft actiever worden aangeboden. Want om jong talent te binden, moet je ze wel een duidelijk toekomstperspectief bieden.’

Karin Schroen

Persoonlijk hoogleraar Levensmiddelenproceskunde

‘Bij jong talent denk ik al snel aan tenure trackers. Er wordt ontzettend veel van deze jonge mensen gevraagd. Ze moeten onderwijs opzetten en geven, projectvoorstellen schrijven en onderzoek doen. Daarmee creëer je veel spanning en daar moeten we ons wel bewust van zijn. We hoeven zeker niet hun hand vast te houden, maar het is wel belangrijk dat er een aanspreekpunt is en bijvoorbeeld coaching, zodat mensen niet vanaf het begin overdonderd worden. Nu wordt het aan de leerstoelgroepen overgelaten om dat te regelen, maar misschien kan WUR meer de regie in handen nemen, bijvoorbeeld door duidelijke richtlijnen op te stellen. Ook zou extra geld om aio’s aan te nemen kunnen helpen om de tenure trackers een minder hectische start te geven.’

Sander van de Geijn

Beheerder ICT, Facilitair Bedrijf

‘WUR is een bijzonder sociale werkgever, die goed met haar personeel omgaat. Ik heb hiervoor bij een grote commerciële organisatie gewerkt en daar voelde ik mij slechts een nummer. Inmiddels werk ik hier alweer zeven jaar, maar ik ben desondanks wel één van de jongeren op mijn afdeling. Er wordt wel gewerkt aan het binnenhalen van jongere mensen, bijvoorbeeld met een traineeprogramma en door het aannemen van stagiairs, dus het begint te komen. Toen ik net begon, vond ik het soms lastig om mijn weg te vinden. Ik leerde wel mijn directe collega’s kennen, maar er was geen welkomstprogramma om de organisatie beter te leren kennen. Zo’n programma had me wel kunnen helpen. Inmiddels heb ik mijn draai gevonden en mede dankzij YoungWUR mijn netwerk uitgebreid en veel leeftijdsgenoten leren kennen.’

Simone Ritzer

Communicatiemedewerker Universiteitsfonds Wageningen

‘Ik werk nu een jaar bij WUR. Wat ik fijn vind, is dat ik veel ruimte krijg om te groeien. Maar ik moet dan wel zelf opzoeken wat ik wil en hoe ik dat kan bereiken. Om jong talent aan te trekken, is het belangrijk om duidelijk te communiceren over de carrièremogelijkheden en te laten zien dat je hier veel meer kan dan alleen onderzoek doen. Nu heerst ten onrechte het gevoel dat WUR weinig groeimogelijkheden biedt. Het zou goed zijn om bijvoorbeeld meer traineeships en talentprogramma’s aan te bieden, want er is genoeg kennis in huis bij ervaren werknemers. Ik denk dat WUR beter aan kan geven hoe je als jong talent binnen de organisatie kunt groeien, welke stappen je daarvoor moet zetten en welke handvatten daarvoor beschikbaar zijn.’

Marin van Regteren

Onderzoeker bij Wageningen Marine Research

‘Ik doe sinds drie jaar promotieonderzoek in Den Helder. Ik zou graag samenkomen met andere promovendi om frisse inzichten op te doen en te bespreken hoe zij hun problemen oplossen. Op dit instituut werken maar weinig andere PhD’ers en die doen onderzoek op totaal andere terreinen. Daardoor leer je veel over andere onderwerpen, maar mis je soms inhoudelijke discussies over je eigen werkveld. Een minpunt vind ik dat collega’s soms weinig tijd hebben als ik wil overleggen over onderzoek. Ik hoor geregeld: heb je daar uren voor? Want ze moeten declarabele uren draaien. Voor de sfeer en samenwerking zou het beter zijn als ze meer flexibiliteit kunnen tonen. Volgend jaar is mijn promotie klaar. Een collega van mij is een jaar geleden gepromoveerd en heeft nu een combibaan met 50 procent postdoconderzoek en 50 procent instituutsonderzoek. Dat lijkt me heel leuk.’

Jose Gonzales Rojas

Onderzoeker bij Wageningen Bioveterinary Research

‘Ik denk dat Wageningen Research net als de universiteit, een tenure track moet instellen, zodat jong talent zich kan ontwikkelen.

Je kunt denken aan een research track of een project leader track, waarbij de deelnemers steeds betere prestaties moeten leveren. Want jong talent moet je uitdagen. Ik kom uit Bolivia en werk sinds 2015 bij dit instituut. Ik vond het heel prettig dat ik in 2015 meteen een contract voor drie jaar kreeg, in plaats van een jaarcontract. Dat geeft rust en stabiliteit. De afgelopen jaren kreeg ik veel support. Sinds een maand heb ik een vaste aanstelling. Dit jaar ben ik begonnen met een personal leadershiptraining. Ik heb me tot dusverre goed kunnen ontwikkelen, maar hoop op een loopbaanregeling voor alle jonge medewerkers.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.