Student

Bijlmerbajes transformeert tot stadskas

Deelnemers van alle teams van The Ultimate Greenhouse Challenge komen deze week naar de Bijlmerbajes om bijgepraat te worden over urban farming.
Kenneth van Zijl

Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V.; OMA FABRICations; LOLA Landscape

Voor The Ultimate Greenhouse challenge gaan 23 teams uit tien landen de strijd aan om één van de torens van de Bijlmerbajes te transformeren tot een ultieme stadskas. Op 6 en 7 april mag van elk team één lid naar Amsterdam komen. De universiteit betaalt de tickets. De organisatie hoopt dat er op deze manier interactie ontstaat tussen de deelnemers uit de verschillende landen.

Leren van mislukkingen

Nu al zijn er vele initiatieven en projecten wereldwijd rond vertical farming. ‘Dat zijn niet allemaal succes stories’, zegt WUR-onderzoeker Jan-Willem van der Schans, die een grote kennis over urban farming paart aan een aanstekelijk enthousiasme voor dat onderzoeks-domein.

‘Bij de kick-off van de Ultimate Greenhouse challenge heb ik tegen de studenten gezegd dat ze moeten voortbouwen op de mislukkingen. Ik ga in Amsterdam een voordracht houden over een paar Amerikaanse vertical farming-projecten die zijn mislukt.’

Exclusieve afnemers

Van der Schans haalt drie urban farms aan die een groot contract sloten met dezelfde supermarkt. Die speelde de farms tegen elkaar uit door lage prijzen te bedingen, met als gevolg dat de farms het niet gered hebben. ‘De les die hieruit te leren valt’, zegt Van der Schans, ‘is dat urban farmers op zoek moeten naar exclusieve afnemers voor producten zoals chefs, goede restaurants en gespecialiseerde winkels.’ Volgens Van der Schans moeten de studenten die meedoen aan de challenge voortbouwen op de mislukkingen die beschreven zijn. ‘Het wiel opnieuw uitvinden, daar schiet niemand iets mee op’.

Niet verkocht, toch lekker

Opgeladen door het college van de Wageningse wetenschapper, zullen de deelnemers aan de challenge veel inspiratie opdoen. Het terrein rond de Bijlmerbajes is een broedplaats voor duurzame projecten. Zo dineren de studenten in restaurant Instock, waar gekookt wordt met overtollige producten uit supermarkten. Vlees, vis, groenten en fruit worden alsnog verwerkt tot smakelijke gerechten. Instock vraagt op deze manier aandacht voor de wereldwijde verspilling van voedsel.

Kassen op 76 meter boven NAP

Binnenkort opent in het nabijgelegen Amstelkwartier het QO hotel, waarbij de twee bovenste verdiepingen niet bestaan uit kamers maar uit kassen. Het hotel claimt zo veel mogelijk duurzaam en energieneutraal te opereren – al is het hyper-sustainable vacuümtoilet nog net een stap te ver. Wat wel bijdraagt aan duurzaamheid, is het kweken van groente en fruit op het dak van het hotel. De oogst gaat rechtstreeks naar de keuken, 22 verdiepingen lager. De studenten krijgen een rondleiding door het kassencomplex van het hotel.

Tot slot wordt een bezoek gebracht aan De Voedseltuin in Amsterdam-Noord. Een volkstuin die wordt bestierd door bewoners uit de buurt, waar op biologische wijze groente wordt verbouwd. Een deel van de opbrengst is bestemd voor voedselbanken in Amsterdam.

Lotje Hogerzeil is lid van één van de Nederlandse teams die meedoen aan de ultimate greenhouse challenge. Zij zal regelmatig bloggen op Resource-online.nl over haar bevindingen, plezier, tegenvallers en twijfels.

Op 28 augustus zullen de teams hun ontwerpen pitchen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.