Student
Ondertussen in...

Ondertussen in… Sri Lanka

Sri Lanka riep eerder deze maand de noodtoestand uit, na geweld tegen de islamitische minderheid. De rellen in de regio Kandy ontstonden na de moord op een boeddhist, waarvan een groep moslims werd beschuldigd. Elackiya Sithamparanathan legt uit dat het conflict geworteld is in de etnische verdeeldheid in haar thuisland.
Teun Fiers

Agenten inspecteren schade na de onrust in de regio Kandy.Foto CrowdSpark/ Alamy Stock Photo

De rellen herinnerden me aan de burgeroorlog

‘De bevolking van Sri Lanka is verdeeld in drie grote etnische groepen. De Sinhalese mensen vormen met driekwart de overgrote meerderheid. De Tamils en moslims zijn minderheden. Daarnaast is er een verdeling in religie: boeddhisme, christendom, hindoeïsme en de islam. Het geweld van een paar weken geleden was vooral van boeddhisten tegen moslims. Er wordt over de moslims gezegd dat ze de bevolkingsgroei van andere etnische groepen proberen te beperken door sterilisatiepillen in restaurantmaaltijden te doen. Ongeacht of dit waar is, voeden deze verhalen de haat.

Aan de andere kant voelen de minderheden van Sri Lanka zich soms onderdrukt door de regering, omdat de Sinhalezen dominant zijn in het parlement en het leger. Bij de recente incidenten moest ik denken aan de burgeroorlog tussen de Sinhalezen en de Tamils, die eindigde in 2009. Wellicht dacht de regering daar ook aan; ze greep stevig in om de rust te herstellen. Gedurende de noodtoestand van twee weken kon het leger mensen oppakken zonder bevelschrift. Wat waarschijnlijk nog effectiever was, was het blokkeren van de social media. Zo konden mensen geen rellen organiseren.

Elackiya Sithamparanathan uit Sri Lanka is promovendus bij de leerstoelgroep Environmental Technology.

Ik denk dat Sri Lanka nog wel even een verdeeld land zal blijven. Mijn generatie van Tamils voelt zich afgescheiden van de Sinhalezen door de herinneringen aan de burgeroorlog. De taalbarrière speelt ook een rol; Sinhala is compleet anders dan Tamil. Gelukkig gaat het langzaam beter met de generatie die nu opgroeit. Alle kinderen kunnen beide talen leren op school. Hopelijk zorgt dat voor meer communicatie en begrip in de toekomst.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.