Organisatie
Nieuws

Nieuwe zoekinterface WUR-Library

Wie boeken of artikelen zoekt op de site van WUR-Library krijgt vanaf vandaag te maken met een andere interface. Achter die andere make-up gaat een grote IT-operatie schuil.
Roelof Kleis

De nieuwe interface van de zoekmachine van de WUR-LibraryKort gezegd komt de verandering erop neer dat de bibliotheek helemaal is overgeschakeld op WorldCat, het van origine Amerikaanse zoeksysteem waar wereldwijd tal van openbare en universiteitsbibliotheken op zijn aangesloten. WUR en de andere Nederlandse universiteiten maken sinds twee jaar gebruik van de diensten van WorldCat. Zoeken in de collecties wereldwijd was dus al mogelijk.

Zelfgebouwd

Maar achter de schermen draaiden de oude IT-systemen nog volop. De bibliotheek maakte nog steeds gebruik van het ooit zelfgebouwde CLC, wat staat voor Centrale Landbouw Catalogus. Daarnaast wordt als zoeksysteem (Discovery) gebruik gemaakt van Global Search van leverancier ExLibris. Deze systemen worden nu vervangen door het WorldCat Management Systeem, zegt projectleider Peter van der Togt.

Voor de gebruiker van de bibliotheek maakt de overstap inhoudelijk weinig verschil uit. Alleen de interface, de opmaak van de zoekpagina, is anders. De diensten blijven hetzelfde. Van der Togt: ‘Je zoekt nu in WUR Library Search, dat is WorldCat met een speciale blik op onze collectie.’ De zoekmachine staat standaard ingesteld op zoeken in de eigen collectie. Voor zoeken buiten de deur in Nederland of wereldwijd moet je die opties aanvinken.

Aan de achterkant van het systeem zit nieuwe software, die het uitlenen en aanschaffen enorm veel eenvoudiger maakt

Peter van der Togt

Maar achter de schermen is de overstap volgens Van der Togt gigantisch. ‘Het is stukken efficiënter en goedkoper geworden. Bij het invoeren van nieuwe aanwinsten of collecties van tijdschriften bijvoorbeeld, hoeven we nu alleen maar aan te vinken dat deze is toegevoegd aan de collectie. Alle data zijn al door andere bibliotheken en uitgevers ingevoerd. Je lift dus op alle vlakken mee op elkaars werk. Aan de achterkant van het systeem zit nieuwe software, die het uitlenen en aanschaffen enorm veel eenvoudiger maken.’

Boetes

Merkt de gebruiker er dan helemaal niks van? Afgezien van een afwijkende zoekinterface in principe niet. Alleen de afhandeling van de uitstaande boetes op te laat inleveren is nog een puntje van discussie. Die worden in principe in het nieuwe systeem overgezet. Mogelijk worden ze zelfs kwijtgescholden. Maar daarover is het laatste woord nog niet gezegd.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.