Organisatie
Gebouwen

Nieuwe parkeergarage Radix gaat deels open

De nieuwe parkeergarage bij Radix is bijna af. De bouw heeft door het koude weer van de afgelopen weken wel vertraging opgelopen, maar de officiële opening gaat op maandag 26 maart gewoon door.
Tessa Louwerens

Er wordt hard gewerkt om de garage klaar te maken voor de opening maandag. © Guy Ackermans

De nieuwe garage biedt plek voor 420 auto’s. Daarnaast zijn aan de achterzijde nog 137 plaatsen en aan de voorzijde 96 parkeerplaatsen in de open lucht. Aan de voorzijde komen ook 6 oplaadpunten voor elektrische auto’s. Een digitale display laat zien hoeveel plekken er nog vrij zijn in de garage.

Maandag 26 maart wordt alleen de begane grond van het parkeerdek, met 138 parkeerplaatsen, in gebruik genomen. ‘Door het koude en natte weer zijn de bouwwerkzaamheden vertraagd’, vertelt coördinator buitenruimte van de campus Elike Wijnheijmer. Het kan zijn dat er op de begane grond de lijntjes opnieuw geschilderd moeten worden, want omdat de vloer nog niet helemaal droog was laten ze los. Afhankelijk van het weer gaat de eerste verdieping medio april en de tweede medio mei open.

Bericht gaat verder onder de foto.

Zo komt het er straks uit te zien ©Atelier Loos van Vliet

De garage is nu nog omgeven door een zee aan zwarte aarde. Vanwege het koude weer is de hovenier namelijk pas deze week begonnen met planten. ‘Wanneer de planten gegroeid zijn wordt dit de groenste parkeergarage van Nederland’, aldus Wijnheimer.

Stinseplanten

Aan de Radix-kant van de garage komt een siertuin met een aantal groepen bloeiende heesters en vaste planten in een bed van bodembedekkers, zoals siergras. Aan de kant van de Bornsesteeg komt een bostuin met stinseplanten. Dat zijn bijzondere planten die in de 18e eeuw rond landhuizen (stinsen) in Friesland werden geplant, zoals winterakonieten, sneeuwklokjes en bosanemonen. Verder komen er inheemse struiken, lindes en een mengsel aan bosplanten zoals varens, geitenbaard en monnikskap waar een- en tweejarige planten tussen worden gezaaid, zoals vingerhoedskruid en koekoeksbloem. De gevels zijn gemaakt van houten lamellen voor luchttoevoer, want het is een open garage. Tussen de lamellen zitten gaasmatten, die worden bekleed met klimplanten, zoals blauwe regen, wingerd, Clematis, kamperfoelie en klimop.

Het ontwerp voor de parkeergarage en de beplanting is gemaakt door Atelier Loos van Vliet. Jonkers Hoveniers verzorgt de aanplant en het onderhoud de komende drie jaar. Het is specialistisch en intensief werk om te zorgen dat de klimplanten de gaasmatten goed bedekken, maar niet op de lamellen groeien. De bedoeling is dat de komende jaren een kleurrijke en afwisselende beplanting op de gevels en in de tuinen ontstaat.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.