Student

Gebarentaal leren voor het goede doel

Talking Hands, een stichting van Wageningse studenten die zich inzet voor dove kinderen in Oeganda, organiseert deze maand een cursus gebarentaal. De opbrengst gaat onder meer naar een dovenschool in Oeganda. De eerste les was gisteravond in de Leeuwenborch.
Anne van der Heijden

Tijdens de eerste les, op 21 maart, leerden de deelnemers de eerste beginselen van de gebarentaal. © Sven Menschel

Talking Hands is in 2014 door zes bachelorstudenten Internationale Ontwikkelingsstudies (IO) opgericht om fondsen te werven voor de Oegandese school. Aanvankelijk heette de stichting New Hope School for the Deaf. Imme Widdershoven, een van de oprichters: ‘We zijn begonnen met het steunen van de school. Het scala aan activiteiten is later uitgebreid naarmate er meer kennis kwam over wat er precies nodig is.’ Die uitbreiding leidde tot de naamsverandering eerder dit jaar. Talking Hands is nu een officiële stichting met ANBI-status (Algemeen nut beogende instellingen).

‘Dat het zo serieus zou worden, hadden we misschien niet voor ogen toen we net begonnen.

Douwe de Vries, Talking Hands

Eén oprichter is inmiddels gestopt, maar de overige vijf zijn er nog steeds actief mee bezig, ook degenen die niet meer in Wageningen studeren. ‘Dat het zo serieus zou worden, hadden we misschien niet voor ogen toen we net begonnen. Maar toen we bij de notaris gingen tekenen dat we een stichting werden, was dat wel heel leuk’, vertelt medeoprichter Douwe de Vries.

Wereldverbeteraars

‘Gebarentaal is een hele andere manier van communiceren, en de taal verschilt ook per land, maar het is wel heel intuïtief dus je begrijpt al snel wat iemand probeert te zeggen’, legt Widdershoven uit. Dit ontdekte ze toen ze bij de dovenschool in Oeganda op bezoek was. ‘Daar zie je waar het geld naar toe gaat, dat draagt wel bij aan de motivatie.’ De Vries: ‘Als student IO leer je veel over de inefficiëntie van ontwikkelingshulp. Dat demotiveert de wereldverbeteraars. Op deze manier kun je de idealen waarmee je de studie begon toch met iets tastbaars in stand houden.’

Filmavond

De gebarentaalcursus wordt nu al voor het vierde jaar gegeven, elke keer in samenwerking met Gebaar Ede. Iedereen mag eraan mee doen, maar er komen vooral studenten op af. ‘Het is altijd een succes’, zegt Widdershoven. De cursus brengt ongeveer 300 euro op voor het goede doel. ‘Maar de activiteiten dragen ook bij aan bewustwording over de situatie voor dove kinderen in een land als Oeganda, waar toegang tot onderwijs en gezondheidszorg beperkt is’, aldus zegt Widdershoven.

Er worden ook andere activiteiten georganiseerd, zoals een filmavond in het Heerenstraattheater op 10 april, met twee documentaires en een korte gebarentaalcursus. In totaal haalt de stichting per jaar ongeveer 15 duizend euro op.

In overleg is er nog beperkt ruimte voor deelnemers aan de cursus gebarentaal. Mail naarinfo@talking-hands.nl. Meer informatie: talking-hands.nl.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.