Organisatie
Onderwijs

Student Staff Council overweegt geschil over nieuw lesrooster

De raad van bestuur houdt zich niet aan de voorwaarden voor invoering van het Extended Daytime Schedule, vindt de Student Staff Council. De council overweegt of een geschil over de invoering kans van slagen heeft.
Albert Sikkema

©Guy Ackermans

De Student Staff Council stemde vorig jaar in met de invoering van het verlengde lesrooster, maar onder voorwaarden. De belangrijkste: eerst moest een onafhankelijk bureau onderzoeken of het verlengde lesrooster leidde tot de beoogde capaciteitswinst in de onderwijsgebouwen. De raad van bestuur liet dat onderzoek uitvoeren door Fundatis, maar de medezeggenschap heeft twee bezwaren. Het onderzoek was te laat af en is inhoudelijk een wassen neus, stelt raadslid Joost van Opheusden.

Powerpoint

‘We hadden verwacht dat Fundatis kritisch naar de cijfers zou kijken of je met dit rooster meer colleges kunt plannen, en welke andere manieren goed zijn om het probleem op te lossen’, zegt Van Opheusden. ‘Maar het enige wat we kregen was een powerpoint zonder onderbouwing, met de conclusie: het is goed. En dan vindt de raad van bestuur ook nog dat dit een goed rapport is van Fundatis.’

Stevig genoeg

De raad van bestuur benadrukt dat het onderzoek is uitgevoerd conform de toezeggingen aan de council. ‘Fundatis heeft onze berekeningen gevalideerd en concludeert dat de aannames van de raad van bestuur redelijk waren, dat de kwaliteit van de data op orde was, dat de berekeningen volgens logische stappen zijn verlopen en dat ze stevig genoeg zijn om ons beleid op te baseren’, zegt woordvoerder Simon Vink. ‘Kortom het onderzoek is gevalideerd door een onafhankelijke partij en dat was wat de SSC als voorwaarde had gesteld. Het ging niet om een nieuw onderzoek.’

Geschil

De Student Staff Council onderzoekt nu of ze de invoering van het verlengde lesrooster alsnog kan tegen- of ophouden. In juridische termen wordt dat een geschil tussen bestuur en medezeggenschap genoemd. De raad gaat eerst bij een jurist informeren of een geschil met het bestuur kans van slagen heeft.

De raad van bestuur is hier verbaasd over. Vink: ‘Er is overleg geweest met de council en de raad van bestuur wacht op een schriftelijke reactie, zodat we weer verder kunnen met het overleg. Het is ongebruikelijk en teleurstellend dat de council dat overleg nu via de pers voert.’

Onderwijskwaliteit

Overigens gaat de Student Staff Council de komende weken een eigen onderzoek doen naar de invoering van het verlengde lesrooster. Een commissie van de council wil van Wageningse docenten weten of ze door het verlengde lesrooster concessies moeten doen aan de onderwijskwaliteit.

Volgens de raad van bestuur is dit vorig jaar uitvoerig onderdeel geweest van de gesprekken over het nieuwe rooster. ‘Dat is een gepasseerd station. Bovendien monitoren wij jaarlijks de onderwijskwaliteit’, zegt Vink.

De voorbereidingen van het Extended Daytime Schedule, dat in september van start moet gaan, zijn in volle gang. De raad van bestuur benadrukt dat het nieuwe rooster onverkort moet worden ingevoerd, omwille van de continuïteit van het onderwijs.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.