Organisatie

Stapje verder met open access

Door overeenkomsten van de VSNU met uitgevers Springer en Oxford University Press is open access publiceren deze week een stapje verder gekomen.
Roelof Kleis

© VSNU

De deal met Oxford University Press (OUP) is verrassend. Vorig jaar liepen de onderhandelingen met de Britse uitgeverij over open access nog stuk. De uitgeverij zette haar tijdschriften evenwel niet op zwart en Nederlandse wetenschappers hadden de afgelopen tijd gewoon leestoegang tot de bladen van OUP. Nu zijn de partijen er dus alsnog uitgekomen. De afspraken treden per direct in werking.

Hybride

De deal met OUP betekent dat tot en met 2020 alle artikelen van Nederlandse onderzoekers in de zogeheten hybride tijdschriften van OUP voor iedereen gratis te lezen zijn. Hybride tijdschriften zijn journals waarop de bibliotheek een abonnement heeft en waar auteurs zonder extra kosten open access mogen publiceren. Voor WUR is OUP overigens maar een kleine speler. Maar 1 procent van de ongeveer 2,7 miljoen euro die de Forum-bibliotheek jaarlijks aan uitgeverijen besteedt, gaat naar OUP.

Eerder deze week werd ook een akkoord met het Duitse Springer Nature bereikt. Springer Nature is de grote voorloper op het gebied van open access. VSNU sloot in 2014 de eerste overeenkomsten voor een combinatie van abonnement en open access af met de Duitse uitgeverij. Vorig jaar was 84 procent van alle Nederlandse artikelen in bladen van Springer Nature open access toegankelijk. Dat is na Zweden het hoogste percentage in Europa.

Corresponderend auteur

Het contract met Springer Nature is tot 2021 verlengd. Springer is voor WUR wel een grote uitgever en is goed voor 10 procent van uitgaven aan journals en boeken. De open access-afspraken gelden overigens alleen voor artikelen waarvoor de corresponderend auteur werkt bij een Nederlandse universiteit.

De VSNU heeft de onderhandelingen met de Royal Society of Chemistry afgebroken. De RSC is een kleine (non-profit) uitgever in een specialistisch vakgebied. De journals van RCS zijn vanaf nu niet meer beschikbaar. Op de site van de Forumbieb staan tips hoe toch aan een artikel te komen dat je graag wil hebben.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.