Student
Column

Een traditie uitvinden

Vincent Oostvogels (22) zoekt in zijn twee masteropleidingen Forest and Nature Conservation en Animal Sciences het kwetsbare raakvlak op tussen natuurbeheer en voedselproductie. De nestzoekers bleven echter, en gingen de zeldzamer wordende weidevogels beschermen. Ik ging wel eens met zulke weidevogelbeschermers mee, als scholier. Nu besef ik eigenlijk pas hoe bepalend die woensdagmiddagen zijn geweest…
Vincent Oostvogels

Vincent Oostvogels (22) zoekt in zijn twee masteropleidingen Forest and Nature Conservation en Animal Sciences het kwetsbare raakvlak op tussen natuurbeheer en voedselproductie. Vincent Oostvogels (22)

zoekt in zijn twee masteropleidingen Forest and Nature Conservation en Animal Sciences het kwetsbare raakvlak op tussen natuurbeheer en voedselproductie.

De nestzoekers bleven echter, en gingen de zeldzamer wordende weidevogels beschermen. Ik ging wel eens met zulke weidevogelbeschermers mee, als scholier. Nu besef ik eigenlijk pas hoe bepalend die woensdagmiddagen zijn geweest voor mijn keuze om in Wageningen te gaan studeren.

Af en toe vliegen paartjes grauwe ganzen over de bevroren uiterwaarden. Het is zeker niet de meest geliefde vogelsoort van onze weiden, die grauwe gans, maar tenminste wél eentje die het er goed doet. Zo goed, dat er best van de populatie ‘geoogst’ kan worden. De meest laagdrempelige vorm daarvan is het gereguleerd rapen van hun eieren, een aanpak die al een aantal jaar aan terrein wint.

Zou dat de allure kunnen krijgen die het kievitseieren rapen ooit had? Ik beeld me in dat we de grauwe gans een beetje leren koesteren. Dat koning Willem-Alexander ieder voorjaar dankbaar het eerste ganzenei in ontvangst neemt. Dat er een traditie ontstaat van liefhebbers die voor ganzeneieren het veld in trekken – met in hun kielzog belangstellenden die op een geheel nieuwe manier naar het buitengebied leren kijken.

Het zal de kou wel zijn, ik ga maar snel naar college.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.