Wetenschap
Landbouw

Biologisch bestrijdingsmiddel tegen katoenrups in beeld

De katoenteelt in Pakistan heeft last van de katoenbladrups, die steeds resistenter wordt tegen insecticiden. Promovendus Ghulam Ali zocht en vond virussen die de rupsen doden. Daarmee komt een biologisch bestrijdingsmiddel in beeld.
Albert Sikkema

©Shutterstock

De grootschalige katoenteelt in Pakistan bestaat vrijwel geheel uit BT-katoen. Dat zijn genetisch gemodificeerde katoenplanten waarin een gen van de bodembacterie Bacillus thuringiensis is ingebouwd, waardoor de planten een insectengif maken tegen vraatzuchtige rupsen. Daardoor is de gangbare katoenrups Heliothis zea vrijwel verdwenen, maar wel ruimte ontstaan voor een andere rups, Spodoptera litura. Dit insect is bestand tegen BT-katoen en is een grote plaag aan het worden.

SPltNPV

De Pakistaanse entomoloog Ghulam Ali, die op 6 maart promoveerde bij viroloog Just Vlak, zocht naar een biologisch bestrijdingsmiddel tegen deze nieuwe katoenplaag. Hij nam monsters in meerdere katoengebieden in Pakistan en kwam uit bij een virustype genaamd SpltNPV. Met een test stelde hij vast dat vier familieleden van SpltNPV, afkomstig uit verschillende regio’s, de katoenrupsen snel uitschakelden. Bovendien wist Ali vast te stellen welke DNA-informatie van het virus verantwoordelijk kan zijn voor de snellere dood van de rupsen.

Biologisch

Deze virustypen kunnen zich ontwikkelen tot een biologisch bestrijdingsmiddel voor de Pakistaanse katoenteelt, zegt zijn begeleider Just Vlak. Maar dan moet Ali nog wel enkele stappen zetten. Hij moet een kweekbedrijf vinden voor het plaaginsect Spodoptera litura, zodat het virus zich daarin kan vermeerderen. En hij moet de Pakistaanse landbouwvoorlichters en katoenboeren ervan overtuigen dat ze van insecticiden overschakelen op biologische bestrijding. Ali werkte bij Centre for Agricultural Bioscience International (CABI), een NGO die voorlichting geeft over landbouw en milieu in Pakistan, en is nu zelfstandige.

Overigens kan zijn onderzoek niet alleen bij de Pakistaanse katoenteelt van pas komen. Het plaaginsect S. litura houdt ook van groenten en rijstplanten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.