Student
Studentenleven

Weinig studentenkamers, maar er gloort hoop

Er heerst kamernood in Wageningen. Eerstejaars die nu nog een kamer zoeken, komen dit studiejaar niet meer aan de bak bij Idealis. Wel ontstaan nieuwe kamers in het WICC.
Albert Sikkema

Het WICC. ©Guy Ackermans

Er is kamernood, maar de omvang daarvan is lastig in cijfers uit te drukken. Een indicatie is de wachtlijst van studentenhuisvester Idealis. Maar op die wachtlijst staan ook studenten die op termijn een (betere) kamer willen en die niet actief op zoek zijn naar een kamer. Om de actuele vraag naar kamers te meten, kijkt Idealis hoeveel studenten reageren om een vrijkomende kamer. Dat zijn op dit moment 137 eerstejaars en zo’n 40 tweedejaars studenten. ‘We weten nu al dat we de 137 eerstejaars niet voor 1 mei kunnen huisvesten’, zegt Hellen Albers, woordvoerder van Idealis.

Moeilijk

Na 1 mei wordt het trouwens ook moeilijk, want Idealis reserveert de komende maanden duizend studentenkamers voor buitenlandse studenten die in september in Wageningen starten. ‘Onze prognose is dat het voor Nederlandse studenten zeer moeilijk zal worden om aan het begin van het studiejaar bij ons een kamer te krijgen’, zegt Albers.

Verbouw

Toch ontstaat er dit jaar nieuw kameraanbod in Wageningen. De nieuwe eigenaar van het Wageningen International Congres Centre (WICC) wil het hoteldeel van het voormalige Hof van Wageningen loskoppelen van de kromme aanbouw, genaamd Wing. In die aanbouw zaten tot voor kort Poolse arbeiders, maar de nieuwe eigenaar Albert Kalkhoven wil die ruimten verbouwen tot studentenkamers. Kalkhoven kan nog niet vertellen hoeveel kamers hij gaat realiseren en wanneer die klaar zijn, maar het gaat om enkele honderden kamers. Eind april gaat hij zijn uitgewerkte plannen voor Wing toelichten.

Tijdelijk

Vermoedelijk gaat het om tijdelijke studentenkamers in Wing, in afwachting van nieuwbouw naast het WICC-hotel en naastgelegen Duivendaal-terrein. De nieuwe eigenaar moet hiervoor een tijdelijke woonvergunning aanvragen. De vergunningverlening duurt enkele maanden, zegt een woordvoerder van de gemeente Wageningen. De kans is dus groot dat de extra kamers in Wing voor september, als het nieuwe studiejaar begint, gereed zijn.

Snel

Ondertussen blijft ook Idealis op zoek naar gebouwen waar ze snel tijdelijke studentenhuisvesting kan realiseren. Zo overlegt ze nog steeds over kamers in een voormalig seniorencomplex in Renkum. Of deze voor het komende studiejaar beschikbaar komt, weet Albers nog niet. Verder heeft Idealis haar plan om de oude kamers in de flats van corporatie Woonstede in Ede af te stoten, uitgesteld.

900 Kamers

In Wageningen werkt Idealis druk aan nieuwbouw voor studenten op de Mouterij (176 kamers), het Kirpestein-terrein (128 eenheden), aan de Costerweg (264 kamers) en in de woonwijk Kortenoord (310 kamers). Bij elkaar bijna 900 nieuwe kamers, maar alleen de kamers op de Mouterij zijn komend studiejaar gereed.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.