Organisatie
Nieuws

Geuze voerde discussie met rector over Nederlandse oratie

De wereldberoemde landschapsarchitect Adriaan Geuze hield afgelopen donderdag zijn inaugurele rede. In het Nederlands. Rector magnificus Arthur Mol voerde gesprekken met Geuze over zijn oratie. Hij vindt dat inauguraties in het Engels moeten worden gehouden.
Kenneth van Zijl

© Guy Ackermans

Adriaan Geuze stak zijn inaugurele rede in het Nederlands af, terwijl het gebruikelijk is dit in het Engels te doen. Internationale aanwezigen verlieten voortijdig de Aula.

Rector magnificus Arthur Mol is duidelijk: WUR heeft veel internationale staf en studenten en een Nederlandse oratie past daar niet bij. ‘Het is wel eens voorgekomen dat een afscheidsrede in het Nederlands is gehouden. Dat is echt een uitzondering. Ik krijg wel eens een verzoek van een hoogleraar in spe of de oratie in het Nederlands mag. Als er geen steekhoudende argumenten zijn, dan moet het gewoon in het Engels.’ Bovendien wordt de oratie opgenomen en internationaal uitgezonden via WUR TV, aldus Mol.

Losse pols

Mol voerde er met Geuze enkele gesprekken over voorafgaand aan de oratie van de landschapsarchitect. Die zegt aan de telefoon dat hij heeft nagevraagd hoe dat gaat bij een oratie en voor wie de oratie is. ‘Toen werd mij gezegd: nodig familie en vrienden uit. Met dat in gedachten, heb ik een verhaal verteld, min of meer uit de losse pols. En het ging over het ontstaan van het Nederlands landschap. Daar had ik bepaalde uitdrukkingen voor nodig en woordspelingen, waarvan ik niet wist of ik die subtiliteit over kon brengen naar het Engels. En daarbij komt dat ik niet de eerste ben die z’n oratie in het Nederlands heeft gegeven.’

Mol liet zich uiteindelijk overhalen. ‘Als rector bepaal ik uiteindelijk of het in het Nederlands kan. Geuze heeft mij met zijn taalkwestie overtuigd, wel onder voorwaarde dat de slides in het Engels zouden zijn.’

Protocollenboekje

Iedere aanstaande hoogleraar ontvangt ruim voor de oratie een protocollenboekje. Daarin staan allerlei wetenswaardigheden over de verschillende type hoogleraarschappen, kledingvoorschriften, de lengte en het niveau van de oratie, do’s en don’ts en de taal: ‘The language is preferably in English, but sometimes in Dutch with English annotated slides (or vice versa).’

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.