Student
Onderzoek

WUR start jongereninstituut voor voedselvraagstukken

Scholieren die een profielwerkstuk maken over de wereldvoedselvoorziening, kunnen voortaan advies krijgen van het Wageningen Borlaug Youth Institute. Wageningse studenten gaan de scholieren helpen om hun onderzoek te vertalen in advies. De studenten kregen vandaag een training van hoogleraar Arjen Wals.
Albert Sikkema

©Sven Menschel

Hoe voeden we de groeiende wereldbevolking? Scholieren doen daar onderzoek naar voor hun profielwerkstuk. Om die reden krijgen Wageningse onderzoekers geregeld vragen binnen van scholieren die informatie willen over onze voedselvoorziening. Die docenten kunnen de vragen nu doorspelen aan het Wageningen Borlaug Youth Institute. ‘Wij coördineren de scholierenvragen over de wereldvoedselproblematiek’, zegt Simone Ritzer, werkzaam bij het Universiteitsfonds.

Nobelprijs

Het Youth Institute is een initiatief van bestuursvoorzitter Louise Fresco. Het instituut is vernoemd naar de Amerikaanse landbouwkundige Norman Borlaug, die een belangrijke bijdrage leverde aan de Groene Revolutie en daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Het Borlaug-instituut in de VS maakt deel uit van de World Food Prize, de ‘Nobelprijs voor de landbouw’. Fresco zit in de adviesraad van deze prijs. Het Borlaug Institute is de jeugdafdeling en bedoeld om scholieren te betrekken bij het wereldvoedselvraagstuk.

Vraagbaak

Het is een vederlicht instituut, want het bestaat naast Ritzer uit tien studenten die als vraagbaak dienen voor scholieren. Ritzer: ‘Er komen nu al vragen binnen bij Wageningse docenten op het gebied van plantenveredeling, algen, voeding en gezondheid, voedselbeleid en –economie en milieuvraagstukken. De studenten weten welke docenten de benodigde kennis hebben en zorgen dat de scholieren antwoord krijgen.’

Profielwerkstuk

Scholieren die dit schooljaar al een profielwerkstuk hebben gemaakt, krijgen op 8 maart een workshop aangeboden op de campus hoe ze hun onderzoek kunnen omzetten in een advies en een presentatie. Deze scholieren mogen hun adviezen presenteren tijdens de Sustainable Development Goals conferentie in Wageningen op 31 augustus. De beste vijf mogen hun voorstel presenteren tijdens de World Food Prize conferentie in oktober in de VS. Daar ontmoeten ze Amerikaanse scholieren en gaan ze in gesprek met experts.

Workshops

Daarnaast gaan de studenten van het Wageningse Borlaug-instituut workshops geven op scholen in Nederland om scholieren te inspireren om een werkstuk te maken. Bijvoorbeeld over een maaltijd van McDonalds: wat zit er in de maaltijd, waar komen de aardappels en het rundvlees vandaan, is de plastic verpakking biologisch afbreekbaar, etc. ‘We willen de leerlingen niet sturen bij de uitwerking, maar eerder interesse wekken voor dit soort vraagstukken’, zegt Ritzer. ‘Ze moeten zelf bepalen of en hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld.’ De studenten kregen vandaag / gisteren een training van Arjen Wals, hoogleraar Social Learning en Sustainable Development bij WUR

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.