Wetenschap
Onderzoek

Gaat de banaan eraan? (video)

Kan kunst het bewustzijn voor wetenschappelijk bananenonderzoek vergroten bij het publiek? Een foto-expositie in Impulse doet een poging.

Tekst en foto: Kenneth van Ziijl

Je zou het niet zeggen als je de trossen in de winkels en op markten ziet, maar de banaan wordt bedreigd met uitsterven. Boosdoener is een venijnig schimmeltje dat de bladeren van de boom en de vruchten aantast, waardoor de banaan al verrot is, voordat hij de plantage heeft verlaten. Wetenschappers aan WUR werken aan een oplossing.

Panama disease

De bananenziekte, die bekend staat als Panama disease, heeft grote gevolgen voor de voedselproductie en plaatselijke economieën in Latijns Amerika, Afrika en Azië. Hoogleraar Gert Kema van Wageningen Plant Research is dé expert, doet al vele jaren onderzoek naar dit mondiale probleem en publiceert er over in wetenschappelijke bladen.Maar het grote publiek leest die doorwrochte en ingewikkelde stukken niet. Fernando García-Bastidas is onderzoeker van Wageningen Plant Research en werkt samen met Kema. Hij wil dat er een groter maatschappelijk bewustzijn komt bij een breed publiek voor het belang van wetenschappelijk onderzoek in het algemeen en het bananenonderzoek in het bijzonder.

iSteef

Daar zet hij een verrassend middel voor in: de bananenkunst van banana iSteef, artiestennaam van Stephan Brusche. Hij ontdekte enkele jaren geleden dat je heel fijn kunt tekenen op bananen. Inmiddels heeft iSteef al honderden bananen bewerkt tot kunstwerk. Vervolgens maakt hij daar een foto van. Voor iSteef is de banaan, wat een doek is voor een schilder. Hij heeft er dus ook belang bij dat de banaan blijft bestaan.

In Impulse is tot 22 maart een expositie ingericht met bananenfoto’s van iSteef. Resource was bij de aftrap van de expositie en sprak met de initiatiefnemer, met professor Gert Kema en met iSteef.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.