Student

Registratie met WUR-card hapert

Deze week is een pilot gestart, waarbij studenten zich bij een tentamen registreren met hun WUR card. Ze hoeven zich dus niet meer schriftelijk aan te melden. Maar het systeem werkt (nog) niet zoals het hoort.

Tekst en foto door Kenneth van Zijl

Een kleine 200 studenten doen hertentamen Organic Chemistry en Bioorganic Chemistry in sportzaal 4 van Sportcentrum De Bongerd. Nadat ze hun tentamen hebben ingeleverd verlaten ze de zaal via een sluis van rode linten langs een tafel. Aan het eind van de tafel ligt een kastje ter grootte van een cassettebandje. Als de student zijn WUR-card op het kastje legt klinkt er een luide piep.

Vloekt

Naast het kastje zit een medewerker van IT met twee laptops. Op een van de schermen verschijnt het studentnummer. Verder gebeurt er niets. De medewerker achter de tafel fluistert iets te hard: ‘Het werkt niet.’ René de Koster van het Facilitair Bedrijf en projectleider van de pilot, vloekt binnensmonds. ‘Hier baal ik echt van. De studentnummers moeten opgeslagen worden en dat gebeurt nu niet. Ik weet niet waar het aan ligt.’

Ik ben er wel blij mee. Zo kan niet iemand een tentamen voor een ander maken

student

De privacy van de studenten is wel goed beschermd. ‘De wet AVG, die uitbreiding van privacy-rechten voor individuen regelt, gaat op 25 mei 2018 in’, vertelt Koster. ‘De WUR-card voldoet nu al aan deze wet.’ Daarnaast verkleint het de kans op examenfraude. Zodra de student de WUR-card scant, verschijnt er namelijk een pasfoto op het laptopscherm van de surveillant.

Valsspelen

Een voor een druppelen de studenten de Sportzaal uit. ‘Ik ben er wel blij mee’, zegt een student, ‘zo kan niet iemand een tentamen voor een ander maken’. Een collega-studente is daar niet zo zeker van want, ‘Er wordt niet heel goed naar de foto op je WUR-card gekeken. Volgens mij kan je nog steeds valsspelen.’ De sportzaal is vrijwel leeg. Een surveillance medewerkster fluistert, ‘Een student had zijn WUR-card laten liggen op zijn tafel. Als hij zich niet had hoeven registreren na afloop, zou hij zijn kaart kwijt zijn.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.