Student
Ondertussen in...

Ondertussen in… China

In een poging om het publiek te beschermen tegen ‘slechte smaak’ en ‘vulgariteit’ heeft de Chinese overheid onlangs alle verwijzingen naar hiphopcultuur en alle artiesten met tatoeages geweerd uit de media. Hoewel Xiyu Jiang een grote fan van hiphop is, begrijpt ze de maatregel wel.
Madhura Rao

Jongeren imiteren de hiphoppers

‘De overheid heeft hiphop verboden om een positievere sfeer te verspreiden onder het Chinese publiek. De afgelopen jaren heeft de tv-show Rap of China een grote hype ontketend. Steeds meer mensen raakten gefascineerd door hiphop. Het aantal luisteraars nam enorm toe. Het probleem met deze muziekstijl is echter dat er veel muzikanten uit de underground zijn die met hun nummers schadelijke ideologieën verspreiden.

Xiyu Jiang, masterstudent Food Technology uit China, vertelt over recente gebeurtenissen in haar land.

Ik ben echt into hiphop, maar ik steun de maatregel van de Chinese overheid. Sommige jongeren laten zich gemakkelijk beïnvloeden door wat ze in de media zien en imiteren de levensstijl en het gedrag van hun idolen. Slechte gewoontes zoals roken winnen op die manier terrein. De hiphopcultuur komt uit het buitenland en kan een negatieve invloed hebben op onze eigen cultuur. Begrijpelijkerwijs zijn veel doorgewinterde fans van het genre wel heel kwaad over deze maatregel.

Artiesten met tatoeages worden uit de media gebannen, waarschijnlijk omdat getatoeëerde lichamen negatieve associaties oproepen. Vroeger hadden alleen leden van criminele bendes veel tatoeages. Daardoor koppelen veel Chinezen tatoeages nog steeds aan onwenselijke eigenschappen. Mensen met veel tatoeages worden beschouwd als slechte mensen. De mainstream media in China hebben tatoeages nooit geaccepteerd. Dat betekent echter niet dat gewone mensen geen tattoos meer mogen hebben. Veel jonge mensen nemen tegenwoordig tatoeages en tonen die ook. En dat zullen ze ook blijven doen.

Er zijn in China relatief weinig hiphopartiesten; de industrie is niet zo groot. De maatregel treft dus niet zo veel mensen. De artiesten zullen wel andere kanalen vinden om hun werk te promoten, bijvoorbeeld met liveoptredens.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.