Student
Achtergrond

Carrièrejagen is hot

Bedrijfsdiners, college tours en carrièremarkten. Wageningse studentenverenigingen organiseren steeds meer loopbaanevenementen. De bezoekers daarvan worden bovendien steeds talrijker en jonger. ‘Naast vijfdejaars zie je nu ook eerste- en tweedejaars.’
Teun Fiers

Ceres nodigt geregeld oud-leden uit om tijdens de Captains Tour te vertellen over hun loopbaan en tips te geven aan huidige studenten.

tekst Teun Fiers foto Sven Menschel

Studentenvereniging Ceres heeft haar Career and Business Club Wageningen, KSV Franciscus haar commissie Commerciële Betrekkingen, studentenroeivereniging Argo haar Business Club en SSR-W haar commissie Acquisitie & Business Relations. De meeste van deze commissies hebben de laatste jaren hun focus verlegd van het werven van sponsoren naar het organiseren van carrièreactiviteiten waarbij de nadruk ligt op informatieoverdracht en recruiting.

Zo organiseert de KSV-commissie recruitingdiners en trainingen. Ceres houdt bedrijvenmarkten en nodigt oud-leden uit voor de Captains Tour. Argo verzorgt geregeld bedrijfsavonden. De studentenvereniging gebruiken hiervoor voornamelijk hun eigen netwerk. KSV-voorzitter Marijn Schippers: ‘Reünisten vinden het leuk om een keer terug te komen en hun ervaring te delen.’

Grotere behoefte

De verenigingen spelen met hun activiteiten in op een toenemende interesse onder hun leden voor alles wat met hun toekomstige loopbaan te maken heeft. Olivier Olgers, penningmeester van Ceres, ziet steeds meer vraag naar ontwikkeling buiten de studie. ‘Dat is misschien wel het duidelijkst bij het studieontbijtje dat we organiseren in de zelfstudieweek. Vroeger kwamen er maar dertig mensen, tegenwoordig bijna het dubbele. Maar ook voor commissies zie ik niemand terugdeinzen, terwijl de studiedruk wel hoger is geworden.’

Bram Roes van de Career and Business Club Wageningen van Ceres: ‘Het publiek van onze carrièremarkt is niet alleen toegenomen maar ook jonger geworden. Waar voorheen vooral vijfdejaars op zoek waren naar een stage of baan, zie je nu ook eerste- en tweedejaars studenten zich oriënteren.’

Zelfs bij aanstaande studenten is er vaak al interesse, merken ze bij KSV. Jan Daenen, van de commissie Commerciële Betrekkingen: ‘We laten deze serieuzere tak van de vereniging tijdens de introductiedagen al meer zien, maar er wordt ook vaker naar gevraagd door AID-lopers. Zij vinden het fijn dat we ons netwerk ook nuttig inzetten.’

Voor de commissies die contact met bedrijven onderhouden, is binnen de verenigingen ook voldoende animo. ‘Voor de commissie Commerciële Betrekkingen is het gemakkelijker om leden te vinden dan voor bijvoorbeeld de kookcommissie, die misschien wel gezelliger is’, ziet KSV-voorzitter Schippers. ‘Dat je ervan leert en dat het goed staat op je cv speelt ook daarbij een steeds grotere rol.’

Voor niet-leden

Ceres heeft enkele jaren geleden besloten om een deel van haar carrière-evenementen, zoals de bedrijvenmarkt en de Captains Tour, ook open te stellen voor niet-leden. Volgens Olivier Olgers, penningmeester van Ceres, maakt dat het contact met sommige bedrijven gemakkelijker. ‘Bedrijven met oud-leden vinden Ceres natuurlijk leuk, maar bij andere firma’s kan een directe associatie met een studentenvereniging afschrikken. Daarnaast denken we dat alle Wageningse studenten hier hun voordeel mee kunnen doen.’

De commissie van Ceres werkt ook meer samen met andere organisaties in Wageningen. Olgers: ‘Het carrièrepunt in Forum deelt sinds dit jaar onze open evenementen. Integrand en AIESEC zijn ook fijne partners om mee samen te werken. Dit jaar organiseren we ook een evenement met StartHub, want we merken dat er een toenemende interesse is bij onze leden voor ondernemerschap.’

Zichtbaar

Astrid van den Heuvel, coördinator van de Student Career Services van Wageningen University, waardeert alle carrièreactiviteiten die er in Wageningen zijn. ‘Het voordeel dat studentenorganisaties hebben, is dat ze nauwe banden onderhouden met hun alumni. Uiteraard zouden wij het erg leuk vinden als zij hun activiteiten openstellen voor alle Wageningse studenten, maar het is ook logisch om activiteiten voor je eigen leden te organiseren.’

Van den Heuvel wil graag alle carrière-activiteiten in Wageningen zichtbaar maken op de webpagina van Student Career Services, ook de besloten verenigingsactiviteiten. ‘Wij hopen dat we als overkoepelende organisatie hun activiteiten kunnen versterken, en we horen graag waar ze behoefte aan hebben.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.