Wetenschap

Geen goed alternatief voor doden haantjes

Zo’n 40 miljoen eendagskuikens worden in Nederland jaarlijks gedood. Alternatieven zijn er, maar niet één die de overtuigende steun krijgt van de bevolking, blijkt uit WUR-onderzoek. De overheid investeert in de techniek met de minste populariteit.
Tessa Louwerens

© Shutterstock

De haantjes van legrassen zijn vanuit economisch oogpunt waardeloos. Ze leggen geen eieren en zijn ook niet geschikt voor vleesproductie. Daarom worden ze direct na uitkomst gedood. ‘Ongeveer de helft van de Nederlanders weet niet eens dat dit gebeurt’, zegt Hoogleraar Ethiek Bart Gremmen. Hij en zijn collega’s van de leerstoelgroepen Adaptatiefysiologie en Filosofie, vroegen ruim 2000 Nederlanders wat ze het beste alternatief vinden.

De pan in

Zo kan je de haantjes toch voor vleesproductie gebruiken. Een derde van de respondenten vond dit een goed idee. Het nadeel is dat de haantjes van legrassen minder snel groeien. Het kost meer tijd, voer en ruimte om ze op slachtgewicht te krijgen. Gremmen: ‘Het vlees is dan duurder en het is minder goed voor het milieu. Alternatief is de dubbeldoelkip, die zowel voor vlees als eieren kan worden ingezet. Maar ook die is minder efficiënt dan de huidige gespecialiseerde pluimveehouderij.’

Alleen vrouwtjes uitbroeden

Een andere optie is haantjes al in het ei te herkennen en alleen vrouwtjes uit te broeden. Wageningen Livestock Research werkte aan een techniek om bij kippen een fluorescerend gen in te brengen, waarmee het geslacht direct na het leggen kan worden bepaald. De Nederlandse overheid stopte de ontwikkeling van deze techniek in 2014, vanwege het omstreden gebruik van genetische modificatie. In plaats daarvan werd gekozen voor een andere techniek waarbij hormoonspiegels in het ei worden gemeten. Deze techniek blijkt het minst populair, zes procent van de respondenten vond dit een goed idee. ‘Om de hormonen te meten moet een naaldje in het ei geprikt worden, vertelt Gremmen. ‘Die eieren kun je daarna niet meer eten en mensen vinden dat verspilling.’ Een derde optie om het geslacht te bepalen is met laserlichtje. Elf procent van de ondervraagden vond dat het beste alternatief en genetische modificatie kreeg 21 procent van de stemmen.

Vooralsnog is dus geen consensus over het beste alternatief. Gremmen: ‘In het huidige systeem moet de consument kiezen uit meerdere kwaden. Een meerderheid vindt dat we niets moeten veranderen, tot dat er wel een breed gedragen alternatief beschikbaar is.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.