Wetenschap

Plastic 100% recyclebaar: makkelijker gezegd dan gedaan

Elf multinationals, waaronder Coca-Cola en Unilever, beloofden vorige week dat ze voor 2025 al hun plastic verpakkingen recyclebaar maken. Dit sluit aan bij de eis van de EU dat plastic in Europa in 2030 volledig recyclebaar moet zijn. ‘Een goed initiatief, maar om die deadline te halen moeten ze nog veel problemen oplossen’, zegt Ulphard…
Tessa Louwerens

Petflessen zijn een voorbeeld van recyclebaar plastic. © Shutterstock

Ulphard Thoden van Velzen ©Wageningen Food & Biobased Research

Waarom is zo’n overstap belangrijk?

‘Iets meer dan de helft van de verpakkingen zijn goed recyclebaar, denk bijvoorbeeld aan petflessen. Recyclingbedrijven kunnen daar hoogwaardige nieuwe verpakkingen van maken. Maar soms raken de recyclebare verpakkingen vermengd met niet-recyclebaar plastic. Recyclen van deze mixplastics is duur, omdat het eerst gescheiden moet worden. Daarnaast hebben de nieuwe eindproducten minder goede eigenschappen. Ze zijn bijvoorbeeld broos of troebel. Ook kan verontreiniging zorgen voor een ongewenste geur of er zitten stofjes in die in het levensmiddel terecht kunnen komen. Als we volledig zouden overgaan op recyclebare verpakkingen, dan zou het recyclesysteem enorm verbeteren. Wel hebben we dan nog andere bronnen van niet-recyclebaar en ongewenst plastic, zoals speelgoed, bouwmateriaal en textiel. Dit ongewenste materiaal zal nog steeds in het recyclesysteem terecht komen.’ Aan welke eisen moet recyclebaar plastic voldoen? ‘Er is geen breed geaccepteerde definitie van recyclebaar. Onze oosterburen hebben een programma waarbij verpakkingen op 641 punten beoordeeld worden om te bepalen in welke mate ze recyclebaar zijn. Dit is mooi, maar te ingewikkeld voor een groot deel van de verpakkingsindustrie. De EU zal met zo’n definitie moeten komen om helder te maken waar we precies naar streven.’

Is een volledige overstap haalbaar?

‘Voor de multinationals is het makkelijker. Die weten precies welke kunststoffen er in hun verpakkingen worden toegepast. Maar het midden- en kleinbedrijf, dat de meeste verpakkingen op de markt zet, weet vaak niet wat er in de verpakkingen zit en of dit recyclebaar is. Daarnaast zijn er op dit moment geen goede recyclebare alternatieven voor laminaatfolieverpakkingen, die worden gebruikt voor bijvoorbeeld vleeswaar, kattenvoer, chips, voorgebakken stokbrood en droge soep. Hetzelfde geldt voor doordrukstrips voor medicijnen. Bijkomend probleem is dat in de vergunning van medicijnen staat welke verpakkingsvorm is toegestaan. Dat kunnen de bedrijven niet zomaar wijzigen. En dan is 2030 heel dichtbij. Het onderzoek naar alternatieven moet snel worden opgeschaald, anders gaan we die deadline niet halen.’

Lees ook eens:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.