Student

Studenten openen asiel voor planten

Tweehonderd enthousiastelingen bezochten afgelopen zaterdag de opening van het plantenasiel Wageningen. Graslelies, sanseveria’s en een hoop andere tuin- en kamerplanten vonden nieuwe eigenaren.
Julia Schafer

De studentes van het plantenasiel. Van links naar rechts: Lotte Littooij, Tutku Yüksel, Kirsten Snels en Mirjam Dijksterhuis. © Julia Schäfer

Het plantenasiel is een ontmoetingsplaats voor studenten en inwoners van Wageningen om planten in te leveren, mee te nemen en te ruilen. De non-profit organisatie is door de vier plantenliefhebbers Mirjam Dijksterhuis, Lotte Littooij, Kirsten Snels en Tutku Yüksel opgericht. ‘Het leek ons allemaal leuk om een plantenasiel te hebben in Wageningen. Door een stekjesworkshop en een brainstormsessie in THUIS hebben we elkaar gevonden en brachten onze droom tot leven’, aldus Dijksterhuis.

De opening op zaterdag was een groot succes voor de vier. ‘Veel mensen brachten iets langs waardoor we ruim 300 planten hadden staan. Maar er werd ook veel meegenomen. We hadden zelfs een kleine esdoorn gekregen. Die was vrij snel weer weg.’ De vier vrijwilligers bepalen de soort van elke plant die binnenkomt en geven advies over de verzorging. ‘We knappen ook planten op waar het niet goed mee gaat’, vertelt Dijksterhuis.

Doordeweeks verzorgen zij en haar collega’s de planten die nog geen nieuwe eigenaar hebben gevonden. Hiervoor hebben ze aarde, potjes en voeding nodig. Om dit te kunnen financieren vraagt het plantenasiel donaties. Een deel van de inkomsten willen de vier initiatiefnemers investeren in het organiseren van workshops. ‘Het lijkt ons bijvoorbeeld interessant om een workshop over het stekken van planten te geven. We vinden het ontzettend leuk om door dit project mensen te ontmoeten waarmee we de liefde en kennis over planten kunnen delen.’

Yüksel is niet alleen actief bij het plantenasiel maar is ook een van de initiatiefnemers van THUIS. Zij vindt dat het plantenasiel een geslaagd voorbeeld is van een brug slaan tussen de universiteit en de stad. ‘Tijdens de opening liepen er studenten en inwoners van Wageningen langs. Het is leuk om te zien hoe de passie voor planten deze mensen bij elkaar brengt.’

Het plantenasiel is elke zaterdag open tussen 13:00 en 15:00 uur in THUIS Wageningen.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.