Wetenschap
Landbouw

Meer landbouwexport door stijgende prijzen

Vooral stijgende landbouwprijzen zorgen ervoor dat de Nederlandse landbouwexport in 2017 steeg naar een nieuw record van bijna 92 miljard euro. Dat stelt Gerben Jukema van Wageningen Economic Research.
Albert Sikkema

©Shutterstock

Het volume van de export steeg nauwelijks. Zo kromp de Nederlandse melkveestapel het afgelopen jaar. Mede als gevolg hiervan steeg de melkprijs, waardoor ook de waarde van de kaasexport steeg. Verder leidde de krimp van de veestapel tot meer slachtingen en door een goede wereldwijde vraag steeg ook de exportwaarde van vlees. Ook de exportwaarde van eieren steeg in 2017 ten opzichte van 2016. De fipronil-crisis leidde tot veel hogere eierprijzen.

Wederuitvoer

Ruim 70 procent van de agrarische export is van eigen makelij; de andere producten zijn eerst geïmporteerd en weer uitgevoerd. Daarbij gaat het met name om tropisch fruit en bereide producten uit vlees of vis. Cacao en zoetwaren staan op plek drie qua wederuitvoer. ‘Nederlandse bedrijven willen totaalleverancier zijn aan de supermarkten en voeren dus, naast het in Nederland geproduceerde fruit, ander fruit in om het hele jaar te kunnen leveren. Een deel van dat fruit uit andere landen wordt weer afgezet in het buitenland.’ Duitsland blijft het belangrijkste exportland voor de Nederlandse agrosector, gevolgd door België en Engeland.

Brexit

De Brexit werpt zijn schaduw al vooruit, merkt Jukema. ‘De export naar Engeland groeide vorig jaar maar met 2 procent, terwijl de export gemiddeld met 7 procent steeg. Door de devaluatie van de Engelse pond zijn de Nederlandse producten duurder geworden voor de Engelse consumenten.’ Nederland zet vooral bereide producten, vlees, groenten, fruit en bloemen af in Engeland. ‘De exportwaarde van bloemen naar Engeland daalt al. Het gevaar van Brexit is vooral dat de handel door extra regelgeving en papierwerk vertraging oploopt. Dat is vooral vervelend voor versproducten als snijbloemen.’

Toch is de groeiende export een teken dat Nederland een sterke land- en tuinbouw heeft, constateert de onderzoeker. ‘Er wordt weleens denigrerend gedaan over de hoge export vanwege de wederuitvoer die wordt meegerekend, maar ruim 70 procent van de export produceren we zelf. We hebben een concurrerende sector, blijkt uit de cijfers. Daarbij hoeft een kleine volumeafname niet ongunstig te zijn voor de handelscijfers.’

Meer cijfers op Agrimatie

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.