Student

Een paard in de Hoogstraat (video)

De melkboer, hoefgetrappel en een meisje op een mooie fiets. Beschreven in een liedje uit 1960 over de Wageningse Hoogstraat. Kees van der Does, alias Don Lapides, studeerde toen aan de Landbouw Hogeschool en schreef talloze liedjes over zijn studententijd.
Didi de Vries

© Guy Ackermans

Zijn bijnaam, Don Lapides, verzon Van der Does als student. ‘Lapides is Latijn voor iets van steen’, legt hij uit met een grijns op zijn gezicht. ‘Don Lapides betekent dus dondersteen.’ Een naam die vooral past bij zijn cabaretteksten.

Cabaret

Het begon allemaal toen de novitiaatscommissie van studentenvereniging SSR-W een cabaretvoorstelling eiste van de ‘klooien’, de nuldejaars leden. ‘Toen heb ik twee liedjes geschreven, één daarvan was het Klooielied op de wijs van Marina van Rocco Granata’, zegt Van der Does. Later trad Jules de Corte op bij SSR-W waardoor Van der Does nog veel meer geïnspireerd raakte. Naar aanleiding van dit optreden schreef hij een gedicht over een luizenechtpaar op een kaal hoofd. Snel volgden meer liedjes, gedichten, optredens op de sociëteit en in de Junushoff.

De jongens van het corps zongen met opzet vals

Kees van der Does

In 1958 vierde de Landbouwhogeschool haar vierde lustrum. SSR-W, KSV, Ceres, Unitas en WVSV (de meisjesvereniging) boden gezamenlijk een cabaret aan de Hogeschool. Een vriend van Van der Does zat in de organisatie en vroeg hem mee te doen. Hij weigerde. ‘Ik piekerde er niet over’, zegt hij. ‘De relatie tussen de verenigingen was zo cynisch dat je er vergif op kon innemen dat iedereen elkaars teksten zou afkakken. Daar had ik helemaal geen zin in.’ Een paar weken later bleek dat iedere vereniging een eenakter zou doen. ‘Dat betekende dat ik zelf verantwoordelijk was voor een cabaretonderdeel. Ik besloot toch mee te doen.’ Het cabaret van Van der Does was een succes, tot hij eindigde met een destijds bekend studentenlied ‘Io Vivat’. ‘De jongens van het corps zongen met opzet vals. Volgens hen waren alleen corpsleden echte studenten. De rest telde niet mee. Unitas was in hun ogen het ergst, dat was plebs.’

Examen veevoeding

Liedjes schrijven gaf Van der Does onverwachte voordelen. Hij haalde het mondeling examen Veevoeding omdat zijn docent van cabaret hield. ‘De colleges van die docent waren niet te pruimen. Hij lepelde iedere week de eigenschappen van een voedermiddel op. Dat kan je ook in een boekje lezen, dus ik ging nooit. Ik moest een afspraak maken voor mijn mondeling examen. Hij zei: “Maar meneer van der Does, ik heb u nooit op college gezien”.’ Toen de docent hem herkende als ‘die liedjesschrijver’, ging het mondeling alsnog door.

Singeltje

Hij schreef talloze liedjes over zijn studententijd. Het lied over de Hoogstraat is ook op een singeltje verschenen. Hij woonde in studentenhuis in de Hoogstraat en zong over de alledaagse dingen die in de winkelstraat gebeurden. ‘Ik keek vaak uit het raam en zag van bovenaf het leven in de Hoogstraat.’ De opname staat in zijn laptop. Of hij een stukje mag laten horen?

Zo klinkt het Hoogstraatlied

‘Ik kan van uit mijn kamerraam de Hoogstraat observeren.

Dus kijk ik vol misprijzen naar benee,

want wat ik ver beneden mij zo daag’lijks zie passeren,

daarvan heeft U beslist geen flauw idee.’

Van der Does staat soms nog bij SSR op het podium. ‘Vijf jaar geleden werd me gevraagd of ik tijdens een reünie wilde optreden.’ Ik stelde een programma samen voor reünisten, maar de huidige studenten wilden het ook horen. ‘De generale repetitie deed ik daarom voor studenten, met extra uitleg over de context waarin de teksten staan.’ In 2015 bundelde Van der Does een aantal teksten in een boekje. Er zijn vijftig exemplaren gedrukt en zelf bewaarde hij er één. Het leukste lied staat volgens hem echter niet in de bundel: ‘Die was voor mijn Filipijnse vrouw toen we vijftig jaar getrouwd waren’.

Lees meer…

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.