Student
Sport
Studentenleven

2018 wordt mijn jaar want…. ik wil op topniveau gaan gewichtheffen

De periode rond oud en nieuw is een tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Resource vroeg diverse studenten en medewerkers waarom 2018 hún jaar moet worden. Douwe Zantinge vertelt over zijn plannen om op internationaal niveau te gaan gewichtheffen.
Liza van Kapel

Douwe Zantinge, MSc student plantbiotechnology

‘Afgelopen jaar ben ik weer begonnen met gewichtheffen, na een blessure van twee jaar, en heb ik me weten te plaatsen voor het NK op 13 januari. Het NK is voor mij de kans om de volgende stap te zetten naar gewichtheffen, omdat ik me kan kwalificeren voor het EK. Op het EK zal ik niet echt tot de top behoren, maar het gaat me vooral om de ervaring.

Toen ik jonger was heb ik judo gedaan, de sport was leuk en een goede uitlaatklep voor energie, maar de wedstrijdsfeer kon ik niet waarderen. Bij gewichtheffen ligt dat anders, je bent veel meer afhankelijk van je eigen prestatie. Ik ben nu zes jaar bezig met krachtsport, waarvan twee met gewichtheffen. Mijn eerste wedstrijd was het jeugdkampioenschap onder twintig jaar, daar kreeg ik de smaak te pakken.

Onwennig

Bij gewichtheffen komt alles bij elkaar: precisie, timing, techniek, consistentie en kracht. Dat maakt het voor mij mooi, de bewegingen blijven altijd een beetje onwennig aanvoelen, een bepaalde onzekerheid die op de achtergrond blijft liggen en waardoor je toch blijft trainen. Als je dan een high bereikt, een nieuw gewicht of een nieuwe wedstrijd, duurt dat vaak nog geen minuut. Grappig dat dat moment de investering van tijd en energie het toch waard maakt.

Het is een jongensdroom om tussen de grote namen van je sport te kunnen staan, en bij gewichtheffen brengen die namen een bepaalde allure mee, vooral in het Oosten. Van Polen tot Japan is het zeer gerespecteerde sport. Het is jammer dat de sport in Nederland nauwelijks leeft. Hoe we het hier over het WK voetbal of schaatsen praten, spreken ze daar over gewichtheffen.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.