Organisatie

WURth-while verkeert in zwaar weer

Het programma waarbij vluchtelingen gratis vakken kunnen volgen op WUR, WURth-while, heeft het moeilijk. De initiatiefnemers willen steun van de universiteit, maar die wil het project niet te groot maken.
Linda van der Nat

© Guy Ackermans

Momenteel wordt het project gerund door Johan Feenstra en Marjolijn Dannenburg, twee medewerkers van WIMEK, de onderzoeksschool voor Environmental and Climate Research. De coördinatie en organisatie van WURth-while doen zij naast hun taken voor WIMEK, maar door de populariteit van het project is dat niet meer vol te houden, zegt Feenstra. ‘Begin november hebben we de raad van bestuur gevraagd of het mogelijk was om financiële compensatie te krijgen. Wij kunnen het niet op vrijwillige basis blijven doen. De Universiteit Utrecht heeft wel middelen beschikbaar gesteld voor de coördinatie van hun InclUUsion-project en ik vind dat deze taak goed aansluit bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de universiteit.’

De RvB wil echter geen extra geld voor het project uittrekken. WURth-while loopt nu in de vorm van een pilot. Dit houdt in dat de werkzaamheden van het project, zoals het maken van de website, de tijd die studiebegeleiders besteden aan de intakegesprekken en de extra tijd die het begeleiden van de vluchteling-studenten kost, binnen het reguliere takenpakket van deze medewerkers verricht mogen worden. De universiteit wil het project niet verder uitbreiden, aldus woordvoerder Simon Vink. ‘De universiteit vindt WURth-while een sympathiek initiatief, maar het gaat om een beperkte groep studenten. Dat moet binnen de bestaande takenpakketten kunnen worden opgevangen.”OverdrachtDe raad van bestuur begrijpt wel de coördinatie niet past in het takkenpakket van de WIMEK-medewerkers. Daarom staat de RvB wel open voor een overdracht van het takenpakket van WIMEK naar een logischer organisatieonderdeel, zoals Education & Student Affairs, aldus Vink. Maar ook daar zal geen ruimte vrijgemaakt worden om het project volledig te runnen, omdat het gaat om ‘een vorm van maatschappelijke betrokkenheid met een beperkte omvang’.

De initiatiefnemers van WURth-while gaan daarom proberen een vrijwilligersorganisatie op te bouwen van studenten en/of promovendi die de uitvoerende taken voor hun rekening kunnen nemen. Feenstra: ‘Het project kan alleen gecontinueerd worden als de coördinatie en organisatie goed geregeld zijn.’

De initiatiefgroep heeft zelf een fonds om in specifieke gevallen reiskosten en leermiddelen te betalen voor asielzoekers en vluchtelingen die daar zelf geen geld voor hebben. In dat fonds zit ongeveer 2500 euro, bijeengebracht door studenten van Ceres. Tijdens de jaarlijkse DURF!-week heeft de studentenvereniging geld voor WURth-while ingezameld. Komende vrijdag overhandigen de studenten de cheque, tijdens een ceremonie waarbij ook de vluchteling-studenten die hun tentamen hebben gehaald een certificaat krijgen.

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.