Wetenschap
Economie

Boeren bijna failliet of miljonair door fipronil

Hoeveel hebben de Nederlandse pluimveehouders afgelopen jaar verdiend? Een deel is bijna failliet, een ander deel is helemaal binnengelopen, zegt Wageningen Economic Research. Dat komt door de Fipronil-crisis.
Albert Sikkema

©Shutterstock

Vandaag kwam Wageningen Economic Research weer met de jaarlijkse inkomstenraming in de land- en tuinbouw. Daarin presenteert het instituut per sector het gemiddelde boereninkomen over 2017. Het gemiddelde inkomen van de pluimveehouders bedroeg 126.000 euro; een mooi bedrag.

Schadepost

Maar dat getal zegt helemaal niets, want de inkomensverschillen in de legpluimveehouderij zijn dit jaar ongekend groot. Nederland telt zo’n tweeduizend pluimveebedrijven die ruim 100 miljoen legkippen houden. Twintig procent van de ondernemers heeft fipronil gebruikt om de bloedluis te bestrijden. Deze groep van vierhonderd bedrijven had het afgelopen jaar een schadepost van zo’n 80 miljoen euro door de fipronil-crisis. De ondernemers konden maandenlang geen eieren verkopen en hadden hoge kosten om eieren af te voeren en stallen te ontsmetten. Wageningen Economic Research schat de totale verliezen voor deze groep boeren op drie a vier ton per bedrijf.

Recordinkomens

Zo’n veertig procent van de pluimveehouders profiteert echter van de fipronil-crisis. Deze groep heeft het ontsmettingsmiddel niet gebruikt en kon het afgelopen jaar eieren verkopen tegen zeer hoge marktprijzen. ‘Daar worden recordinkomens behaald zoals ik in dertig jaar nog niet heb gezien’, vertelde pluimvee-onderzoeker Peter van Horne van Wageningen Economic Research vorige week tegen Boerderij. ‘Die groep loopt helemaal binnen.’ Ze realiseerden een jaarinkomen van minimaal vier ton.

En dan is er nog een middengroep aan ondernemer. Die hebben geen fipronil gebruikt, maar profiteren niet van de hoge eierprijzen, omdat ze leveringscontracten met vooraf vastgestelde prijzen hebben afgesloten. Deze groep draait een normaal jaar, kun je zeggen.

Vogelgriep

Dit soort inkomensverschillen tussen ondernemers komen vaker voor. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door dierziekten zoals een uitbraak van vogelgriep. Ook in dat geval moet een deel van de bedrijven sluiten, waardoor ze inkomsten derven, terwijl de andere bedrijven profiteren van hogere marktprijzen. Maar zo extreem als bij de fipronil-crisis kwam niet eerder voor.

De cijfers van alle landbouwinkomens vind je hier

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.