Organisatie

WUR wereldkampioen duurzaam

Wageningen is wereldwijd de allergroenste universiteit, blijkt uit de GreenMetric van de Universiteit van Indonesie. Vorig jaar was WUR nog derde.
Roelof Kleis

© University of Indonesia

De GreenMetric is de meetlat die de UI heeft ontwikkeld om universiteiten wereldwijd onderling te kunnen vergelijken op het gebied van duurzaamheid. Het is het vierde jaar dat WUR meedoet aan deze ranking. Vorig jaar was Wageningen derde achter UC Davis en de Nottingham University. Beide universiteiten wisselden stuivertje, maar zijn voorbijgestreefd door WUR. De ranglijst is gemaakt op basis van een vragenlijst die de universiteiten kregen toegestuurd. De informatie is dus niet gecontroleerd. De samenstellers kijken bijvoorbeeld naar het water- en energieverbruik aan de universiteiten en naar de reductie van broeikasgassen. Ook recycling van afval en de omgang met giftige materialen komt aan bod.

Oxford

Verder weegt duurzaamheid in onderwijs en onderzoek ook mee: hoeveel aandacht besteden opleidingen aan duurzaamheid en hoeveel wetenschappelijke publicaties gaan op een of andere manier over dit onderwerp? Universiteiten staan alleen in de lijst als ze daadwerkelijk meedoen. Zo staat Oxford op nummer zes, terwijl Cambridge ontbreekt. Ook de Amerikaanse Harvard University staat er niet tussen.

Logo-UI-GreenMetric.jpgWUR scoorde 7552 van de in totaal 10.000 te behalen punten, verdeeld over zes categorieen. Dat zijn er ruim honderd meer dan Nottingham (7464) en tweehonderd meer dan Davis in Califonie (7365)

. De winst werd vooral binnengesleept met de hoge scores op het omgaan met afval, watergebruik, groene energie en groenheid van de campus.

Daar staat tegenover dat er op het gebied van transport en onderwijs nog flinke stappen zijn te maken. Op beide terreinen werd maar iets meer dan de helft van het maximaal te behalen aantal punten in de wacht gesleept. De magere score op transport heeft vooral te maken met het grote aantal ‘vlieguren’ die wetenschappers maken. De slechte score op onderwijs is op het eerste gezicht niet duidelijk.

619

Van de Nederlandse deelnemers eindigden Groningen als 11-de, Delft als 22-ste en Leiden als 49-ste ook nog bij de eerste honderd. Op enige afstand volgen Eindhoven (171), Nijmegen (395) en Tilburg (410). Universiteiten staan alleen in de lijst als zedaadwerkelijk meedoen. Zo staat Oxford op nummer zes, terwijl Cambridge ontbreekt. Ook de Amerikaanse Harvard University staat er niet tussen. Er deden dit jaar 619 universiteiten mee.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.