Student
Achtergrond
Studentenleven

Kerst ver van huis

De feestdagen komen eraan, een tijd waarin de meeste families gezellig bij elkaar kruipen. Maar niet alle Wageningse studenten kunnen naar huis in de vakantie. Wat gaan ze doen om hun kerst ver van huis toch een beetje aangenaam te maken?
Evelien Castrop,Lotje Hogerzeil,Liza van Kapel,Madhura Rao

tekst Evelien Castrop, Lotje Hogerzeil, Liza van Kapel en Madhura Rao illustraties Henk van Ruitenbeek

guirlande.jpgAlli.jpg

‘Ik zal het samenzijn met mijn familie missen’

Cyiza Alli, masterstudent Food safety uit Rwanda

‘Ik ben van plan om Rwandese vrienden te bezoeken in de vakantie. Eén vriendin woont in Rotterdam met haar familie, die ga ik mogelijk opzoeken. Of misschien ga ik naar een andere vriend die in België woont. Op kerstavond ga ik naar de kerk, zoals we thuis ook altijd doen. Ik zal wel het samenzijn met al mijn familieleden missen, de fijne gesprekken en het lekkere eten en drinken.Ik ben al in de feeststemming, want al mijn Nederlandse vrienden vierden onlangs Sinterklaas. Ik was zelfs door een paar vrienden uitgenodigd om te komen eten en het feest mee te vieren op de echte Nederlandse manier. Ik heb alleen de indruk dat de feestdagen hier niet zo groots worden gevierd als in Rwanda. Mensen lijken het druk te hebben met hun privélevens en hun eigen gezin. In Rwanda komen hele families of zelfs meerdere families bij elkaar om in een grote groep de feestdagen te vieren. Ik hoop dat de bezoekjes aan mijn vrienden en hun families ervoor zullen zorgen dat ik kerstmis in Rwanda minder mis. De feestdagen zullen trouwens ook een beetje als een guilty pleasure voelen, omdat ik weet dat ik mijn thesis moet afronden.’

‘We gaan winkelen in Amsterdam’

Stephanie Barbachan, masterstudent Food Quality Management uit Peru

‘Dit is niet mijn eerste kerstmis ver van huis, omdat ik al eerder in het buitenland heb gestudeerd. Deze keer ben ik heel blij want mijn vriend komt naar Wageningen voor de vakantie en ik zie hem voor het eerst sinds vier lange maanden weer! Op kerstavond blijven we hier en gaan we gezellig een uitgebreid feestmaal maken, net zoals mensen dat in Peru doen. We gaan in de vakantie ook de kerstmarkten in Amsterdam bezoeken en een beetje winkelen.In Peru komen families op kerstavond bij elkaar om uitgebreid te gaan kokkerellen. Naast gebraden kalkoen en varkensvlees zijn er nog veel meer heerlijke gerechten. Er zijn ook altijd meerdere toetjes zoals het traditionele mazamorra morada, gemaakt van perziken, aardbeien, druiven en paarse mais. Al dat geweldige kersteten zal ik zeker missen.Op kerstavond komt mijn hele familie altijd bij elkaar in het huis van mijn opa en oma. Dat is leuk, want de meesten zie ik niet zo vaak en we hebben altijd heel wat te praten. De dagen daarna kletsen, koken en eten we, versieren we het huis en kijken we samen naar kerstfilms. Het is altijd heel druk en lawaaiig, maar we hebben veel plezier. Dat zal ik de komende weken het meeste missen.’

‘Ik zit straks in een magisch Zweeds woud’

Fatima Dominguez Gigante, masterstudent Forest and Nature Conservation uit Spanje

‘In september probeerde ik al een vlucht naar huis te boeken. Ik heb mijn laatste tentamen op 22 december en wilde de 23ste naar Madrid vliegen. Maar de ticketprijzen waren al torenhoog. Toen ik dat aan mijn beste vriendin vertelde, liet ze me niet eens mijn zin afmaken. Kom hierheen met kerstmis!, antwoordde ze. Zij viert kerst bij haar zus in Gothenburg, Zweden, en dit was mijn kans. Haar zus heeft een huis aan de rand van de stad. Dus ik breng mijn vakantie door in een magisch Zweeds woud, spelend in de sneeuw. Mijn vriendin is half Zweeds, half Iraans, dus ons kerstmaal zal een fusie van kookstijlen zijn. Jammie!Natuurlijk was mijn familie wel verdrietig toen ze hoorden dat ik niet zou komen. Kerst is altijd echt een ding voor ons en ik ben nog nooit zo lang van huis geweest, dus het was een dubbele teleurstelling. Gelukkig heeft mijn moeder heel veel lekkers gestuurd zodat ik kan overleven zonder Spaanse kerst. Dat zal allemaal al wel op zijn voor ik naar Zweden ga. Maar in plaats daarvan neem ik stroopwafels mee.’

‘Ik ga alle Star Wars-films kijken’

Toshihiro Takada, masterstudent Environmental Sciences uit Japan

‘Ik kijk ernaar uit om alle Star Wars-films te kijken in de vakantie, want ik ben een grote fan! Ik ga ook wat Europese landen bezoeken. In het bijzonder wil ik naar Düsseldorf in Duitsland om de Japanse tuin daar te zien.Ik ben wel nieuwsgierig hoe Nederlanders kerstmis vieren, maar ik besefte dat alle Nederlandse studenten naar huis gaan in de vakantie. Dus omdat al mijn Nederlandse vrienden weg zullen zijn, zal ik kerst waarschijnlijk vieren met andere internationale studenten die ook hier blijven. Ik ben ook van plan om te gaan studeren – watermanagement – en Nederlands te leren. Ik wil zelfs wat Spaans gaan leren als ik genoeg tijd heb.In Japan bezoeken veel mensen op nieuwjaarsdag een tempel. Die traditie zal ik wel missen. Ik hoop er eentje te vinden in Nederland zodat ik daar kan mediteren. Verder zal ik natuurlijk het traditionele voedsel missen dat we rond deze tijd eten. Dikke Japanse noodles die we udon noemen en rijstkoekjes – mochi. Het is jammer dat ik daar niet van kan genieten deze keer. Oh, en onsen zal ik ook missen! De Japanse warmwaterbronnen.’

‘Misschien ga ik naar Auschwitz’

Axel Emdi, masterstudent Plant Biotechnology uit Indonesië

‘Ik ben van plan om met vrienden naar Zwitserland en enkele Oost-Europese landen te gaan in de vakantie. Ik ben nog nooit in Zwitserland geweest, maar ik heb gehoord dat het landschap prachtig er is. Ik ben al eerder in Praag en Boedapest geweest, maar omdat reizen daar zo goedkoop is, wil ik graag nog eens die kant op. Ik verheug me op om het lekkere en – nog belangrijker – goedkope lokale voedsel daar. Ik zou ook graag naar Hallstatt en Salzburg gaan met kerstmis, want ik heb veel mooie foto’s van die plaatsen gezien op Instagram. Misschien ga ik ook naar Auschwitz na nieuwjaar. Ik verheug me op al dat reizen.Ik ben wel jaloers op iedereen die kerst doorbrengt met zijn geliefden. Ik zal het heerlijke diner missen en het nietsdoen op kerstdag – behalve thuis wat gamen. Maar ik ben eigenlijk toch liever hier met kerst dan in Indonesië. Hier voelt het heel feestelijk aan met de mooi versierde straten, de fonkelende lichtjes en de fantastische kerstmarkten. Dat heb je in Indonesië allemaal niet; kerst wordt daar niet zo uitgebreid gevierd als hier. Dus ik denk dat ik erg ga genieten van deze feestdagen!’

‘Het is ruim 25 graden hier op Bonaire’

Maarten van Pelt, masterstudent Earth and Environment uit Nederland

‘Bonaire is een totaal andere omgeving dan Wageningen. Het is hier natuurlijk lekker warm, ruim 25 graden. Dus mijn kerst hier verschilt sowieso van wat ik gewend ben in Nederland. Ik woon in een kleine hut in the middle of nowhere bij een papegaaienopvang. Ik onderzoek hoe we de groei van bedreigde bomen kunnen optimaliseren. In het dorp zie ik wel al sinds twee weken de eerste kerstversieringen, er staat zelfs een kerstboom in de KFC. Tijdens de kerst zullen veel vrijwilligers weg zijn; er blijven er maar drie hier. Ik weet ook nog niet zo goed of ik op Bonaire ben met kerst of alleen met oud en nieuw. Ik heb ook een vriend op Curaçao, misschien ga ik die in de vakantie opzoeken. Als ik het hier vier, denk ik dat ik het wel gezellig maak met mijn collega’s. De mensen leven hier van dag tot dag dus veel gepland hebben de meestem nog niet. Verder zijn de mensen zo gastvrij dat het me niet zou verbazen als mijn baas ons thuis uitnodigt. Normaal ben ik met kerst bij mijn familie en gaan we vooral veel en lekker eten. Maar dit jaar is alles anders met de zon en op het strand.’

‘We gaan schaatsen op het fjord’

Timo Kelder, masterstudent Earth and Environment uit Nederland (oorspronkelijk Curacao)

‘Ik vier dit jaar Kerstmis in Oslo en de eerste sneeuw is al gevallen! Ik heb gisteren zelfs voor het eerst dit jaar op m’n snowboard gestaan. Dat is wel gek, om na je werk gewoon van een piste af te kunnen gaan. Terwijl je in Nederland gewend bent daar een stuk voor te moet rijden.Tijdens de kerstvakantie komen mijn moeder, broertje en vriendin mij opzoeken in Oslo en hebben we een huisje via airbnb geregeld ten zuiden van Oslo met uitzicht op het fjord. Ik denk dat we lekker gaan wandelen, snowboarden en de Kerstmarkt in Oslo gaan bezoeken en misschien kunnen we wel schaatsen op het fjord.Vorig jaar hadden ze geen sneeuw met de kerst dus mijn collega’s hebben mij al verteld dat ik geluk heb dit jaar. Vanuit mijn stage wordt ook nog een kerstdiner georganiseerd. Iedereen is hier normaal heel casual gekleed, maar ik heb het idee dat de Noren tijdens kerst wel uitpakken en zich fancy kleden. Ik heb verder nog geen idee wat er gegeten wordt tijdens een Noors kerstdiner. Misschien wel die typische Noorse bruine kaas die ik tot iedereens verbazing eigenlijk wel lekker vind.’

‘Ik ga naar mijn Franse gastfamilie’

Juan Ignacio Artavia, masterstudent Sustainable Animal Nutrition and Feeding uit Costa Rica

‘Ik wist al dat ik kerst dit jaar niet in Costa Rica zou vieren. Het kost te veel moeite en geld om voor twee weekjes terug te gaan. Maar ik ben daar niet verdrietig over, integendeel. Want ik breng deze vakantie door op verschillende plaatsen in Europa: van Toulouse tot Barcelona, van Zwitserland tot Boedapest.Met kerst ben ik bij hele bijzondere mensen en daar zit wel een cool verhaal achter. Vlak voordat ik wegging uit Costa Rica om mijn master te doen, die deels in Toulouse en deels in Wageningen wordt gegeven, boekte mijn vader een boottocht naar de walvissen voor Moederdag. Op de boot ontmoetten we een aardig stel dat Frans bleek te zijn en – je raadt het al – in Toulouse woont! We hadden veel lol die dag en toen hebben ze me uitgenodigd om bij hen op bezoek te komen. Toen ik aankwam, waren zij de eerste mensen die ik opzocht en veel heerlijke diners en lunches volgden.Hun huis is nu een tweede thuis voor mij. De moeder was vastberaden om me alle gerechten uit de Zuid-Franse keuken te laten proeven – en ik vind ze hemels. Ze is een geweldige kok en ik ben dol op eten dus dit is een match made in heaven. Ze hebben me uitgenodigd voor nog zo’n feestmaal met kerstmis. Ik kan niet wachten.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.