Organisatie

Staking levert ESG-kinderen topdag op

De stakingsdag in het basisonderwijs levert kinderen van ESG-ouders morgen een topdag op. Zij krijgen een dag lang college en practica op de campus.
Roelof Kleis

© Typetank

Knap lastig voor ouders als de juf of meester staakt. Want waar laat je je kinderen op zo’n dag? Vaak kost het een van de ouders een vrije dag. Of ze gaan een dagje thuiswerken. Machteld Roos, de nieuwe directeur bedrijfsvoering van de Environmental Sciences Group, bedacht een oplossing: een themadag op de campus.

Aansprekend

Het idee is eigenlijk van haar 10-jarige dochter Roos Anne. ‘Toen ik hiervoor bij het Nivel werkte, zei ze: ik snap niet waarom jullie geen open dagen organiseren. Maar ja, dat was sociaal-wetenschappelijk onderzoek dat vanachter een bureau wordt gedaan. Voor kinderen is dat niet direct zichtbaar. Hier bij WUR is iedereen met heel aansprekende onderwerpen bezig, die zich juist goed lenen voor een open dag.’

Directeur bedrijfsvoering ESG Machteld Roos

Directeur bedrijfsvoering ESG Machteld Roos

Een mailtje naar de medewerkers van ESG leverde veel respons op. Eigenlijk meer dan verwacht, zegt Hannie van de Neut (Tender Support Unit van ESG ) die de themadag organiseert. En dus zijn morgen in de zalen 1 en 2 van Gaia 70 kinderen over de vloer. Tussen 09.00 en 17.00 uur, de werktijden van pap en mam, krijgen de kinderen een heel programma voorgeschoteld. In groepjes, ingedeeld op leeftijd. Wolven Maar je kunt het ook gewoon een topdag noemen. Op het programma staan tal van activiteiten waar je op een normale schooldag alleen maar van kunt dromen. Lessen en practica gegeven door collega’s van pap of mam. Hugh Jansman komt vertellen over wolven, otters, buizerds en hazen. Wieger Wamelink over het (over)leven op Mars en Ruud van Kats laat zien hoe mooi insecten zijn onder een microscoop.

Misschien gaan we wel sneeuwballen gooien, als het weer ernaar is

Machteld Roos

John de Beijer gaat met kinderen op pad om watermonsters te nemen en Wies Vullings laat kinderen grondboren om de wereld in de grond in beeld te brengen. Machteld Roos doet een rondleiding door het gebouw, waarbij ook het bodemmuseum van Isric word aangedaan. Buiten wordt ook een demonstratie gegeven van hulphonden. De enige activiteit die, via een collega, van buitenaf wordt ‘ingevlogen’.

Verder kunnen er kerstversieringen worden geknutseld en kan er natuurlijk buiten worden gespeeld, zegt Roos. ‘Misschien gaan we wel sneeuwballen gooien, als het weer ernaar is.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.