Nieuws
Studentenleven

JIJ op de campus – Dit is mijn visie

Joshua Wambugu (34) is in het tweede jaar van zijn master Leisure, Tourism & Environment, wat ook meteen zijn tweede jaar in Nederland is. ‘Mensen zijn verwelkomend, wat fijn is. In Kenia, waar ik vandaan kom, zijn er altijd veel sociale activiteiten. Daarom vind ik het prettig dat mensen hier ook vriendelijk zijn.’

Foto Anne van der Heijden

Dat Wambugu van gezelligheid houdt, is ook af te lezen aan zijn hobby: koken. ‘Ik nodig wat vrienden uit voor het eten en we delen verhalen.’ Zijn andere bezigheden zijn een beetje veranderd toen hij naar Nederland kwam. Hij fietst nu veel meer dan hij in Kenia deed, al houdt hij nog steeds van vogels kijken. ‘Ik heb niet zo veel tijd voor vogelen hier, maar ik vind het leuk om soms naar de eenden in de campusvijver te kijken.’

Niet alleen de campus maar ook andere aspecten van Wageningen Universiteit bevallen Wambugu. ‘Ik vind mijn master leuk. Toerisme en behoud gaan goed samen, mensen kunnen van de natuur genieten als toeristen en tegelijk helpen haar te beschermen.’ Ook is hij te spreken over de diversiteit hier. ‘Er is diversiteit in mensen, in vakken en in kennis.’

Wambugu is voorzitter van UCAS (United Community of African Students), waar hij zich inzet voor integratie en internationalisatie in Wageningen. ‘Ik wil studenten in Wageningen helpen om Afrikaanse verhalen, de mensen en de diversiteit te begrijpen. Sommige mensen zien Afrika als één groot land, maar het heeft vele landen, culturen en mogelijkheden.’

Ik wil mensen voorlichten, onderwijzen en betrekken

De masterstudent streeft naar leiderschap, niet alleen bij UCAS maar ook in de Keniaanse politiek. ‘Ik geloof in progressief leiderschap, wat betekent dat er transparantie en vertrouwen in overheidsinstituten nodig is.’ In Kenia heeft hij zich eerder verkiesbaar gesteld en dat hoopt hij over 5 jaar nogmaals te doen. ‘Ik wil mensen voorlichten, onderwijzen en betrekken. De verkiezingen geven me een goed beginpunt om naar mensen toe te gaan en te zeggen: Ik ben één van jullie zonen, ik kom uit jullie dorp en begrijp jullie problemen, en dit is mijn visie.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.