Wetenschap
Onderzoek

Lijst van meest geciteerde Wageningers

Negen Wageningse onderzoekers behoren tot de 1 % meest geciteerde onderzoekers in hun vakgebied in de wereld. Dat stelt Clarivate Analytics, die de wetenschappelijke artikelen in het Web of Science uitploos. Ellen Fest van de bibliotheek mist enkele Wageningse toppers in de lijst.
Albert Sikkema

©Bart Thomma, een van de highly cited onderzoekers

Informatiebedrijf Clarivate Analytics, het bedrijf achter Web of Science, selecteerde wetenschappelijke publicaties tussen 2005 en 2015 die behoren tot de 1% meest geciteerde artikelen in hun vakgebied in een bepaald jaar en maakte een ranglijst welke onderzoekers de meeste van deze highly cited publiceerden.

Bouwmeester

Op de lijst staan negen WUR-onderzoekers. Het gaat om Harro Bouwmeester (was hoogleraar Plantenfysiologie, inmiddels hoogleraar in Amsterdam), entomologie-hoogleraar Marcel Dicke, Vincenzo Fogliano (hoogleraar Food Quality and Design), Ken Giller (hoogleraar Plantaardige Productiesystemen), voedingsonderzoeker Peter Hollman (inmiddels gepensioneerd), Marten Scheffer (hoogleraar Aquatische ecologie), Bart Thomma (hoogleraar Fytopathologie), Martin van Ittersum (hoogleraar Plantaardige productiesystemen) en Egbert van Nes (Aquatische ecologie).

Geleijnse

‘Ik mis bijvoorbeeld onze hoogleraren Willem de Vos en Marianne Geleijnse’, reageert Ellen Fest. ‘Van Willem de Vos weet ik dat hij meer highly cited artikelen heeft gepubliceerd dan Ken Giller. En Marianne Geleijnse, die een dozijn highly cited artikelen heeft, had ik ook in de lijst verwacht.’

Medisch domein

Wat De Vos en Geleijnse mogelijk parten speelt, zegt Fest, is dat hun prestaties zijn vergeleken met vakgenoten in het medische domein. In dat zeer competitieve domein gelden veel zwaardere maatstaven om tot de 1% top te behoren dan in de plantenwetenschappen. Maar het kan ook zijn dat het informatiebedrijf publicaties van deze toppers heeft gemist.

Fest wil binnenkort een WUR-lijst publiceren van highly cited onderzoekers op basis van de bibliometrische analyse die de bibliotheek zelf uitvoert.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.