Organisatie

Blauwdruk voor Dialogue Centre klaar

Zo gaat-ie er ongeveer uitzien, het nieuw te bouwen Dialogue Centre. Onderdeel van het gebouw wordt een promotiezaal die de functie van de huidige zaal in de Aula overneemt.
Roelof Kleis

© Broekbakema ArchitectsDe schets is een zogeheten artist impression van de hand van Broekbakema Architects uit Rotterdam. Deze ‘impressie’ wordt het uitgangspunt voor de aanbestedingsprocedure voor de architect en aannemer die in januari van start gaat, legt de directeur van het Facilitaire Bedrijf Peter Booman uit. Als het meezit wordt de eerste steen dan nog net in het jubileumjaar gelegd.

Ecosysteem

Het Dialogue Centre moet volgens Booman precies doen wat de naam belooft: inhoud geven aan de dialoog met de samenleving. ‘Een plek waar we een kennis-intensief ecosysteem tot ontplooiing kunnen brengen met seminars, symposia en andere bijeenkomsten. Impulse is daar met ruimte voor 80 personen te klein voor en de grotere collegezalen in Forum of Orion leveren moeilijkheden op met de roostering.’

© Sven Menschel. De Aula aan de Generaal Foulkesweg

© Sven Menschel. De Aula aan de Generaal Foulkesweg

Het centrum sluit aan op een van de speerpunten van bestuursvoorzitter Louise Fresco: dialoog. Zij kreeg dit voorjaar van de ministeries van Financiën/EZ een bijdrage van 1,6 miljoen euro voor een ontmoetingsplek op de campus. Samen met een donatie van 2 miljoen van het WICC-Fonds (verkoop IAC, het huidige Hof van Wageningen) was er volgens Booman genoeg basis om plannen te ontwikkelen.

Al snel kwamen daarbij de activiteiten in de Aula in beeld. ‘Als we dan toch iets neerzetten, is het logisch dat we ook de Aula-activiteiten in het Dialogue Centre onderbrengen’, zegt Booman. ‘Voorpromoties en inauguraties moet iedereen nu nog naar het centrum van de stad. Maar hier op de campus vindt het allemaal plaats. Het gebeurt regelmatig dat bezoekers naar de campus komen, terwijl ze in de Aula moeten zijn.’

Gevoelig

Booman realiseert zich dat het verlaten van de Aula gevoelig ligt. ‘Sommigen hebben het gevoel dat de Aula de laatste fysieke verbinding met de stad is. Maar twee van dergelijke gebouwen instandhouden is gewoon te duur. Daar komt bij dat de Aula niet meer voldoet aan zowel de veiligheidseisen als het niveau van moderne gebruiksfuncties en dus volledig gerenoveerd zou moeten worden. We kunnen in het Dialogue Centre meer functies toevoegen dan in de Aula mogelijk is of zal zijn.’

Sommigen hebben het gevoel dat de Aula de laatste fysieke verbinding met de stad is. Maar twee van dergelijke gebouwen instandhouden is gewoon te duur

Peter Booman, directeur Facilitair Bedrijf

Kern van het Dialogue Centre is een grote zaal met 300 zitplaatsen voor seminars, symposia en dergelijke. Daarnaast komt een promotiezaal met 80 zitplaatsen, die bedoeld is voor promoties, inauguraties en andere activiteiten in de avonduren of het weekeinde. Verder zijn 8-10 kleinere ruimtes voorzien en een zogeheten faculty club: een soort vip-ruimte met luxere catering voor belangrijke delegaties. De receptie na promoties vindt plaats in de entreeruimte van het gebouw, maar hier worden geen feesten of diners georganiseerd.

Portretten

Het nieuwe gebouw komt op de hoek van de busbaan met de Mansholtlaan. Het gebouw krijgt een bouwlaag en heeft een vloeroppervlakte van bruto 2000 m2. Volgens Booman moet het een stijlvol gebouw worden dat past bij de duurzame uitstraling van de campus. De sfeer van de promotiezaal zal heel anders worden dan die van de huidige Aula. Het orgel bijvoorbeeld, komt niet terug. De portretten van oud-rectores krijgen mogelijk wel een plek.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.