Student

Engels op universiteit niet top

WUR is top, maar dat geldt niet voor het Engels van de docenten. Op die ranglijst neemt Wageningen een bescheiden middenpositie in.
Roelof Kleis

© Jeffrey Mulder

Dat blijkt uit de nieuwe Keuzegids voor het hoger onderwijs. Wageningen Universiteit staat daarin voor de dertiende keer op rij met afstand op nummer één. Maar dat geldt dus niet voor het taalvermogen van de docenten, blijkt uit een lijstje dat de Keuzegids heeft opgesteld. Het Engels van de docenten krijgt van de studenten een 6,8. Dat levert een bescheiden 8-ste positie op. Het beste Engels wordt op de Universiteit Maastricht gesproken. De studenten geven hun docenten een 7,4. Ook Groningen (7,2), Tilburg (7,1) en Amsterdam (Uva, 7,1) scoren een zeven of hoger. De technische universiteiten komen er het minst goed van af. Delft (6,6), Eindhoven (6,3) en Enschede (6,3) sluiten de rij. Het is voor het eerst dat de studenten dit jaar ook naar het niveau van het Engels van de docenten is gevraagd.

C2

De campus is sinds een jaar of tien tweetalig. Om het Engels op niveau te houden of te krijgen is twee jaar terug het Taalbeleid van start gegaan. Voor elke functie binnen de organisatie is het minimaal vereiste niveau van het Engels vastgesteld. Voor docenten en hoogleraren wordt het zogeheten C2, het hoogste niveau Engels, aanbevolen, zegt beleidsmedewerker International Community Astrid van den Heuvel. ‘C2 is de ambitie, maar C1 is ook acceptabel.’

Alleen van de Environmental Sciences Group zijn alle docenten al langs geweest

Rosanne Schuurmans (Wageningen in’to Languages)

De uitvoering van het Taalbeleid is de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke Science Groepen. Lang niet alle docenten hebben volgens Van den Heuvel intussen de entreetoets (Oxford Online Placement Test, OOPT) gedaan. ‘De science groepen zijn begonnen met de onderzoekers.’ Zij denkt desondanks dat de meeste docenten wel ergens tussen C1-C2 zitten. Zij baseert dat onder meer op de resultaten van een groep docenten die wel de entreetoets hebben gemaakt.

OOPT-test

Rosanne Schuurmans van Wageningen in’to Languages bevestigt dat beeld. ‘Alleen van de Environmental Sciences Group zijn alle docenten al langs geweest. De docenten van de overige Science Groups moeten nog.’ In totaal heeft het talencentrum de afgelopen twee jaar 1995 OOPT-testen afgenomen. ‘Bij WUR werken zo’n 5500 mensen. Maar niet iedereen hoeft z’n test te doen. Ik verwacht dat er nog ongeveer duizend af te nemen. De hele Plant Sciences Group moet bijvoorbeeld nog.’

Van den Heuvel plaatst overigens kanttekeningen bij de waarde van het oordeel in de Keuzegids. ‘Het is een studentenoordeel. En kan een student die zelf niet perfect Engels spreekt het Engels van een docent objectief beoordelen? Er spelen bij de beoordeling ook subjectieve aspecten mee, bijvoorbeeld of je een docent mag of niet. Wij hebben zelf ook wel eens onderzoek gedaan naar de validatie van dit soort beoordelingen. Daaruit bleek dat soms het Engels van native speakers als niet goed werd beoordeeld.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.