Student
Studentenleven

WUR organiseert modeshow

Medewerkers en studenten van WUR organiseerden gisteravond een bijzondere modeshow. In de kerk van Wageningen werd duurzame mode getoond, zoals een vestje gemaakt van paddenstoelen.
Evelien Castrop

© Lieke de Kwant

Jurken van paddenstoelen en gerecycled papierafval, geverfd met pigment uit dennenappels en tulpenbollen. Als het aan Kim Poldner en Imke van Barneveld ligt, is dat de mode van de toekomst. Gisteren organiseerden de universitair docent bij de leerstoelgroep Management Studies en de masterstudente Development and Rural Innovation samen met anderen een modeshow over circular fashion.

De modeshow vond plaats tijdens het dinerevent van de Tafel van W, een organisatie die kunstenaars, ontwerpers en creatieve denkers van Wageningen samenbrengt. Een keer per jaar organiseert de Tafel van W een etentje op een geheime locatie in Wageningen, iedere keer met een ander thema. Dit jaar stond de avond in het teken van circular fashion. Van Barneveld en Poldner schetsten een beeld van hoe er in de toekomst kleding wordt gemaakt, gedragen en gecomposteerd, aan de hand van de verschillende onderwijs en onderzoeksprojecten die onderdeel uitmaken van WUR circular fashion.

Van Barneveld: ‘Bij circular fashion komen meerdere thema’s samen. Naast achtergrond, zoals de productie van ruwe materialen en arbeidsomstandigheden, speelt onderzoek naar de toekomst van nieuwe materialen, zoals alternatieven voor leer gemaakt van fruitschillen of groene thee, een belangrijke rol. Daarnaast is het designaspect ook belangrijk.’ De Tafel van W bood een goede gelegenheid om duurzame mode meer onder de aandacht te brengen in Wageningen, aldus Van Barneveld.

Voorbeeld

Tijdens het diner werden in zeven korte showmomenten kledingstukken en ideeën gepresenteerd die als voorbeeld kunnen dienen voor circular fashion. Zo werd er bijvoorbeeld gesproken over de techniek om uit papierafval kleding van cellulose te maken naar aanleiding van een ACT project in samenwerking met ArtEZ, de kunstacademie in Arnhem. Tijdens de avond werd ook kleding getoond van organisaties als United Wardrobe (opgericht door WUR alumni), Fashion Made in Holland en Dreamtribe, een kunstenares die de wereld rondreist om vintage items en antiek handwerk te vinden en te combineren tot sprookjesjurken.

Hoogtepunt van de avond was een vestje gemaakt van mycelium, sporen van paddenstoelen. Het kledingstuk van ontwerpster Aniela Hoitink werd op een hanger geshowd omdat het nog te kwetsbaar is om te dragen. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig, aldus Van Barneveld. Zelf maakte ze een jurk van trekker-binnenbanden. ‘Als je wilt kun je zoveel materiaal bij elkaar sprokkelen dat je haast niets nieuws hoeft te kopen, dat vind ik een interessant uitgangspunt.’

Meer info over WUR circular fashion via deze link.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.