Student
Studentenleven

JIJ op de campus – Van Marokko naar België naar Wageningen

Simon de Grève (26) is onlangs voor de tweede keer aan een master begonnen. Nadat hij met zijn eerste was gestopt en zijn geluk had beproefd op de arbeidsmarkt, besloot hij om doorstuderen nog een kans te geven. ‘Ik vond een opleiding die mijn twee belangrijkste interesses verbindt: biotechnologie en plantenwetenschappen.’
Liza van Kapel

Foto: Liza van Kapel

Hoewel De Grève eruitziet als een gemiddelde Nederlander, woont hij hier pas een paar maanden. Hij is in België geboren en heeft het grootste deel van zijn jeugd in Marokko gewoond. ‘Ik verhuisde terug op mijn 16de, maar het voelde niet als teruggaan. Mijn vroegste herinneringen zijn aan Marokko, dat was thuis voor mij. Ondanks onze vele bezoeken aan België voelde het aan als een nieuw land.’

Dat nieuwe land bleek zijn pluspunten te hebben. ‘Ik vind de Belgische levensstijl prettig. Het sociale leven is er rijker dan in Marokko, er zijn zo veel mogelijkheden. Vooral openluchtconcerten en festivals vind ik geweldig.’ Net zo enthousiast is De Grève over zijn andere passie: reizen. ‘Door Marokko trekken was fantastisch. Het is een heel groot land met alle soorten landschappen. Maar in Europa kan je makkelijker van de ene cultuur naar de andere reizen, omdat de landen zo klein zijn.’

Mijn vroegste herinneringen zijn aan Marokko, dat was thuis voor mij

Hij wijst op de internationale sfeer in Wageningen, die hij herkent van de internationale scholen uit zijn jeugd. ‘Ik miste die sfeer tijdens mijn bachelor in Brussel. Alles was in het Frans en het voelde alsof ik er niet alles uit kon halen wat erin zit. Ik wilde per se een master in het Engels doen; dat geeft meer mogelijkheden.’

De Grève weet het een en ander over baankansen. ‘Ik weet inmiddels welke banen je kunt krijgen met alleen een bachelor. Je verliest het óf van mensen met een praktische opleiding, óf van mensen met een master. Ik realiseerde me dat de universiteit je klaarstoomt voor het hele academische traject, tot en met een PhD.’ Het motiveerde hem om door te studeren, al weet hij nog niet of een PhD er ook in zit. ‘Misschien. Ik ben erg tevreden over de faciliteiten en sfeer hier, dus wie weet.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.