Student

CSI met een boek

Ingeborg Swart wilde een niet zo doorsnee masterthesis voor haar studie biologie. Dat lukte. Ze ontcijferde een oud kruidenboek uit de bieb van Artis.
Roelof Kleis

© Sven Menschel. Ingeborg Swart met het boek in de bibliotheek van Artis

Van dat boek, Corpora ex Regno Vegetabili of Ligchaamen uijt het Plantenrijk, was weinig tot niets bekend. Artis kreeg het in 1860 van ene J. F. Steenbergen. Het handgeschreven boek bevat 271 beschrijvingen van planten met een medicinale werking. Ongeveer de helft van de beschreven soorten is voorzien van een met de hand ingekleurde illustratie. Dat was alles. Geen auteur, geen plaats, geen datum.

5153.jpg

Aan Swart de taak om het boek aan een grondige analyse te onderwerpen. Resource beschrijft het resultaat van die zoektocht. Om een tipje van de sluier te lichten: de auteur is nog steeds onbekend. Maar op basis van de analyse komen Swart en haar begeleider, buitengewoon hoogleraar Etnobotanie Tinde van Andel, tot de conclusie dat het een handelaar in geneeskrachtige kruiden moet zijn geweest.

Swart fotografeerde, ontcijferde, hertaalde en vertaalde (Engels) het boek. Het resultaat zette ze online. Het leverde Swart een acht op voor haar thesis. Een promovendus van de Universiteit Utrecht die onderzoek doet naar de kruidenhandel in die tijd, gaat aan de slag om alsnog de naam van de auteur boven water te krijgen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.