Organisatie
Medewerkers
Nieuws

Tenure track en groei speerpunten nieuwe WUR Council

De nieuwe WUR Council gaat zich het komende jaar richten op de groei van de universiteit en een evaluatie van tenure track. Dat zegt Guido Camps, de nieuwe voorzitter van de centrale medezeggenschap.
Linda van der Nat

Leden van de WUR Council leggen met draadjes wol de onderlinge communicatielijnen bloot tijdens het Kick Off event. © Linda van der Nat

Gisteren ging de medezeggenschap van de WUR officieel van start met een Kick Off event in Impulse. Alle lokale OR-en, samen met leden van de centrale medezeggenschap, kwamen samen om de medezeggenschapstermijn van drie jaar af te trappen.

Maar de OR-en zijn al sinds de zomer bezig met de onderwerpen waar ze zich de komende tijd hard voor gaan maken, vertelt voorzitter Guido Camps, promovendus bij Humane Voeding en lid van de WUR Council.

Zo wil de nieuwe WUR Council los kunnen discussiëren over de groei van de universiteit. Camps: ‘Nu hebben we het over groei in het kader van nieuwe gebouwen of avondcolleges. Groei speelt daar op de achtergrond mee. De raad van bestuur zegt de groei alleen te accommoderen, maar de WUR Council denkt dat daar ook beleidsmatig over gesproken moet kunnen worden. Als medezeggenschap willen wij vragen wat nu precies de plannen qua groei zijn: welke grootte streeft de WUR op termijn na, en gaat dat binnen de huidige campus passen?’

Tenure track

Daarnaast staat een evaluatie van de tenure track hoog op de agenda. Alle onderzoekers aan WUR zitten in een traject waarbij ze na twaalf jaar persoonlijk hoogleraar zijn, mits zij voldoen aan strenge eisen op het gebied van onderwijs en onderzoek. ‘Als we vasthouden aan deze combinatie van onderwijs en onderzoek wordt iedereen met een vaste aanstelling die lesgeeft op termijn persoonlijk hoogleraar’, zegt Camps. ‘Het is de vraag of dit houdbaar is wanneer de vraag naar onderwijs blijft stijgen, aangezien het steeds moeilijker wordt om subsidies voor onderzoek te vinden. Het betekent namelijk ook dat je afscheid moet nemen van mensen die niet in de tenure track willen. In de wandelgangen hoor je nu geluiden dat er ook een carrièrepad moet zijn voor docenten die geen onderzoek willen doen.’

De huidige tenure track wordt de komende tijd geëvalueerd door de RvB en de medezeggenschap. Daar wil Camps nog niet teveel over zeggen. Hij wil graag input uit de universiteit om te horen wat de wensen zijn van de onderzoeksgroepen. ‘We willen hier superzorgvuldig mee omgaan omdat het huidige tenure track systeem centraal is voor de manier waarop we aan Wageningen University werken.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.