Wetenschap
Voeding

Ambachtelijk bier bevat vaker schimmelgif

Ambachtelijk gebrouwen bieren bevatten gemiddeld meer schimmelgifstoffen dan industrieel bier. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid. Dit ontdekte RIKILT-onderzoeker Jeroen Peters en zijn collega’s.
Tessa Louwerens

©Shutterstock

Voor de studie verzamelde Peters duizend verschillende bieren afkomstig uit 47 verschillende landen, met de nadruk op Europa. Vervolgens bepaalde hij de hoeveelheid mycotoxines, dit zijn giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden. Een belangrijke schimmelgifstof is deoxynivalenol, kortweg DON. ‘Vrijwel elk bier bevat DON’, legt Peters uit. ‘Maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger.’ Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid. Peters: ‘De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree.’

Brouwproces

Deze hogere hoeveelheden kunnen volgens Peters te maken hebben met het brouwproces. Standaard wordt bier gebrouwen met water, hop, gerst en gist. Met name de gemoute granen, zoals gerstemout, zijn nog wel eens besmet met mycotoxines. Vooral voor zwaardere bieren, zoals de populaire craft bierstijl Imperial Stout, gebruiken brouwers relatief meer gerstemout en daardoor komen er uiteindelijk mogelijk ook meer mycotoxine in het bier. Ook de donkerdere moutsoorten lijken meer bij te dragen aan de hogere mycotoxine concentraties in bier. Daarnaast gebruiken ambachtelijke brouwerijen vaak ook allerlei andere ingrediënten die verontreinigd zouden kunnen zijn zoals koffie, cacao, tabak, drop , fruit en specerijen.

Certificaat

‘Er zijn binnen de Europese Unie wel maximale toegestane niveaus van mycotoxines vastgesteld, maar enkel voor de grondstoffen en niet voor het bier zelf’, legt Peters uit. Hij pleit voor een hogere transparantie vanuit de leverancier van de grondstoffen. ‘Het zou beter zijn als op een certificaat niet alleen staat dat de gehaltes onder het maximale niveau liggen, maar ook welke concentraties er gemeten zijn. Een brouwer kan deze gegevens dan gebruiken, om uit te rekenen hoeveel van deze grondstof hij veilig kan gebruiken. Een andere optie is dat craft brouwers zelf hun bier gaan testen voordat ze het op de markt brengen, maar dat is voor veel van de startende kleine brouwerijen financieel niet haalbaar.’

Populariteit

Het is voor het eerst dat op zo’n grote schaal onderzoek is gedaan naar schimmelgiftstoffen in ambachtelijk gebrouwen bier. Peters: ‘Er zijn vooral veel studies gedaan naar industrieel bier. Maar wij waren juist nieuwsgierig naar ambachtelijk bier, omdat we zien dat de populariteit daarvan explosief toeneemt.’ Daarom is het volgens Peters belangrijk om de kwaliteit goed in de gaten te houden. Hij zou graag over een paar jaar nog eens kijken hoe het er voor staat. ‘Ik ben zelf groot fan van ambachtelijk bier en als ik naar een craft bier festival ga neem ik altijd wel een paar monsterpotjes mee. Zo hebben we nu ook het grootste deel van de craft bier samples verzameld.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.