Student

Arie en Ingrid op onderwijs

D66 heeft Kamerlid Ingrid van Engelshoven naar voren geschoven als minister van OCW. Arie Slob van de ChristenUnie is de beoogde tweede minister van OCW voor basis- en voortgezet onderwijs.
Hoger Onderwijs Persbureau

© WikipediaVrijdagavond heeft D66-voorman Alexander Pechtold zijn kandidaat-bewindslieden voor kabinet-Rutte III ‘met gepaste trots’ gepresenteerd. Onder hen huidig Tweede Kamerlid Ingrid van Engelshoven, die als eerste minster van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de portefeuilles hoger onderwijs, wetenschap, cultuur en emancipatie krijgt.

Geen groentje

De 51-jarige Van Engelshoven, die in België opgroeide, zit sinds maart dit jaar in de Tweede Kamer voor D66, maar is bepaald geen groentje in de politiek. Al in haar studententijd (rechten in Leiden en politicologie aan de Radboud Universiteit) was ze voorzitter van de afdeling Nijmegen van D66. Ze werd medewerker van de D66-fractie in de Tweede Kamer, voor onder anderen de door haar bewonderde oprichter van D66, Hans van Mierlo.

Als partijvoorzitter, van 2007 tot 2013, hielp ze, samen met Alexander Pechtold, D66 uit het slop. ‘Hij deed de buitenboel, en ik de binnenboel, de organisatie’, zei ze dit voorjaar in een interview met dagblad Trouw. Van Engelshoven werkte onder meer bij de Nederlandse orde van Advocaten, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik Stiva.

Kansengelijkheid

In 2010 werd ze onderwijswethouder en later locoburgemeester van Den Haag. Daar maakte ze zich hard voor meer kansengelijkheid in het onderwijs. Ze investeerde bijvoorbeeld in extra begeleiding van talentvolle meisjes voor wie de gang naar het hogeronderwijs niet vanzelfsprekend is. En in 2016 riep zij de Haagse scholen op om meer twee- en driejarige brugklassen te beginnen. Volgens haar worden leerlingen nu op te jonge leeftijd geselecteerd voor vmbo, havo of vwo.

Fotograaf: Anne Paul Roukema

Fotograaf: Anne Paul Roukema

Met hoger onderwijs en wetenschap heeft Van Engelshoven veel minder ervaring. Toch zijndat de portefeuilles die haar worden toebedacht, samen met die van cultuur en emancipatiezaken. Tweede minister Arie Slob van de ChristenUnie, voormalig leraar maatschappijleer en tot 2015 fractievoorzitter in de Tweede Kamer, gaat het basis- en voortgezet onderwijs bestieren. Ook wordt hij verantwoordelijk voor het mediabeleid. Wie van de beide ministers straks over het mbo gaat is nog niet duidelijk.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.