Student
Studentenleven

Slootsurfer verbaasd over aandacht

Boerenwakeboarden. Teun Vogel en zijn vrienden doen het al jaren: op een kiteboard achter een auto hangen en met 30 km/u over een stuk sloot surfen. Maar ineens is hun hobby landelijk nieuws geworden.
Linda van der Nat

© BWB

Het balletje ging rollen toen een bevriende fotograaf foto’s maakte en deze doorstuurde naar de landelijke media. De Telegraaf wijdde er een artikel en een video aan, die inmiddels al ruim 300.000 keer bekeken is. RTL Nieuws stuurde een verslaggever die zelf een poging waagde. Zonder succes overigens. Ook dagblad AD en radiostation Qmusic besteedden aandacht aan de surfers. ‘Ze brengen het allemaal alsof wij een stel boeren zijn die hun klompen uit doen en een stuk gaan surfen’, lacht Teun Vogel, onlangs afgestudeerd bij Internationaal Land- en Waterbeheer. ‘We noemen het zelf ook boerenwakeboarden, maar dat komt door de locatie. Niemand van onze groep –en we zijn met een man of 25- is boer.’

Noodzaak

Het boerenwakeboarden is een beetje uit noodzaak ontstaan: voor kitesurfers is er niet altijd genoeg te beleven aan de Nederlandse kusten. Daarom bedachten ze een jaar of vijf geleden dat ze ook best achter een auto konden hangen en over een sloot surfen. Als het mooi weer is en er staat geen wind, sturen de vrienden elkaar een appje: vanavond BWB? Dan verzamelen ze bij een sloot in de buurt van Wijk bij Duurstede, gaat de barbecue aan en stappen ze om de beurt op het kiteboard voor een ritje van 400 meter en weer terug. Zelfs de kleintjes. Vogel: ‘Mijn nichtje van zes heeft het ook gedaan, al hangt zij dan niet aan een auto maar trekken wij haar vooruit. In principe kan iedereen het binnen een halfuur.’ Inmiddels doet Vogel evenveel aan kitesurfen als aan slootsurfen. ‘Kitesurfen doe je in je eentje, je bent constant in het water. Dit is echt een uitje met vrienden. Van de hele groep kiten er maar drie.’

Binnen de groep zitten vier Wageningse studenten, allen net afgestudeerd. Vogel: ‘We zijn een jaar op zoek geweest naar de perfecte sloot, we hebben het ook een tijdje in Wageningen gedaan. Maar deze locatie is het veiligst: er rijdt geen verkeer en er staan weinig bomen. Daarom laat de politie ons ook met rust. Ze zien dat er door de automobilist niet gedronken wordt en dat we op veiligheid letten. Gewoon een beschaafd boerenfeestje.’

Bekijk het filmpje van De Telegraaf

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.